Dlaczego warto wybierać syropy od Eterno?

Owocowy syrop to idealny produkt na sezon jesienno-zimowy. Jest zdrowszy od białego cukru, a dzięki swojej recepturze pozwala delektować się smakiem lata przez długie, chłodne miesiące. Powinien to być jednak syrop wysokiej jakości, wykonany z naturalnych składników.
Dlaczego warto sięgać po syropy?
Syropy od Eterno są przygotowywane ze świeżych owoców, i w taki sposób, by zachować ich cenne, prozdrowotne właściwości. Owocowe syropy dostarczają wielu witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają nasz układ odpornościowy, co właśnie w sezonie jesienno-zimowym szczególnie się przydaje. Godne polecenia są zwłaszcza syropy z owoców sezonowych, jak maliny czy wiśnie, ciekawą propozycją są także syropy rozgrzewające, z dodatkiem aromatycznych przypraw w rodzaju cynamonu albo imbiru. Są też owoce, których nie da się jeść na surowo, jak chociażby pigwa, za to syropy na ich bazie są pyszne i nie powodują żadnych komplikacji zdrowotnych.
W ofercie Eterno można znaleźć wiele syropów w klasycznych smakach, by wymienić tylko maliny z miodem, czarny bez, wiśnie czy cytryny. Są i smaki bardziej egzotyczne, na przykład pomarańcza z imbirem, piernik, czekolada z migdałami, cynamon z karmelem.
Jak przygotować dobrej jakości syrop?
Syrop to mocno zagęszczony sok owocowy z dodatkiem cukru i aromatycznych przypraw. Powinien być tylko z naturalnych składników, ale w sklepach często spotyka się produkty gorszej jakości, ze sztucznymi dodatkami – tych prawdziwych owoców jest w nich bardzo niewiele. Eterno dba o to, aby wszystkie syropy powstawały według tradycyjnych receptur, tylko z użyciem składników pochodzenia naturalnego – nie zawierają one nawet sztucznych konserwantów, ponieważ trwałość i świeżość syropu zapewnia odpowiednia obróbka termiczna.
Dokładny skład syropu zależy od tego, jaki ma mieć on smak, natomiast w przypadku kwaśnych owoców praktykuje się czasami dosładzanie naturalnym miodem. Syropy produkowane tradycyjnymi metodami mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie wegańskiej.
Do czego nadają się syropy?
Syropy są za gęste, żeby je pić prosto z butelki, za to świetnie się sprawdzają jako dodatek do przeróżnych napojów, zarówno tych zimnych, jak i gorących. Syropami można zastępować biały cukier – są one wystarczająco słodkie, a przynajmniej dostarczają wartościowych mikroelementów niż tylko węglowodany. Mogą również służyć jako dodatek do deserów oraz ciast.