Sałatka z kozim serem – przepis. 5 zalet koziego sera

Ta sałatka z kozim serem to sztos, ale aby mogła połechtać Wasze podniebienia jest jeden warunek- musicie ten kozi ser lubić! A nie każdy lubi, bo jednak ma dość charakterystyczny smak. Ja chciałabym dziś nie tylko przedstawić Wam jeden z moich ulubionych przepisów na sałatkę z jego dodatkiem, ale również opowiedzieć o nim kilka ciekawostek.
Kozi ser i mleko kozie – jakie ma zalety?
Mało kto wie, ale mleko kozie ma bardzo zbliżony skład do mleka kobiety. Wprawdzie zawiera ono całą masę składników mineralnych, co może zbytnio obciążyć nerki małego człowieka, dlatego nie może być stosowane jako taki stały zamiennik mleka mamy.
Niektórzy uważają, że mleko kozie czy kozi ser to taki trochę lek na całe zło, ale i z tymi produktami – jak ze wszystkim – trzeba po prostu uważać. Tak czy siak ser kozi i mleko mają mnóstwo zalet, na przykład:
- Zawierają witaminę A, Witaminę B13, PP, B1, B2, D, E, sole mineralne, czy kwas foliowy.
- Ser kozi zawiera tyle wapnia, ile nie ma w sobie żaden inny produkt spożywczy. Zawiera też żelazo, fosfor i potas.
- Ser kozi jest dobrym zamiennikiem tego, który jest zrobiony z mleka krowiego.
- Szybko się trawi. Nasz organizm potrzebuje na to mniej więcej 20 minut, przy czy przy wypiciu takiej samej ilości mleka krowiego, jego strawienie może zająć nawet 4 godziny – robi wrażenie, prawda?
- W składzie koziego mleka czy sera NIE MA metali ciężkich.
Jednym słowem warto pokochać ten kozi ser, choć dla niektórych jest to chyba nie do przejścia. Spotkałam się już ze stwierdzeniem, że smakuje stajnią 🙂 Cokolwiek to znaczy trzeba przyznać, że faktycznie ma charakterystyczny smak.
Sałatka z kozim serem – przepis
Jedną z moich ulubionych sałatek jest ta z truskawkami i wątróbką. Ale od czasu do czasu lubię zjeść też coś z kozim serem. Dlatego dziś na śniadanie królowała u mnie sałatka z kozim serem – bardzo prosta. Szybko się ją robi, a ja zawsze zachwycam się jej smakiem – czego niestety nie mogę powiedzieć o innych członkach mojej rodziny 🙂
Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?
- mix sałat – w zasadzie dowolny
- kawałek koziego sera
- ulubiona oliwa – najlepiej smakowa
- pomidorki koktajlowe
- garść płatków migdałów.
Sałatka z kozim serem – przygotowanie
Ser kroimy w większą, lub mniejszą kostkę. Sałatę układamy na talerzu. Na sałatę wykładamy kozi ser. Pomidorki kroimy w ćwiartki i również układamy je na sałacie. Polewamy wszystko odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem.
Migdały podprażamy na patelni aż lekko zbrązowieją. Rozsypujemy migdały na całej sałatce.
Proponuję zjeść z ciepłą grzanką. Pycha!
A Wy.. lubicie kozi ser? A może nigdy nie próbowaliście?