Wszystko i nic

Kmin rzymski a kminek – czym się różnią? Poznaj właściwości kminku

Wiele osób zastanawia się kmin rzymski a kminek – czym one właściwie się różnią? Niektórzy biorą je też za tę samą przyprawę, co jest błędem. Warto zatem dobrze je poznać, by w pełni korzystać z ich właściwości leczniczych i walorów kulinarnych. Kminek zwyczajny rośnie pospolicie na polskich łąkach i pastwiskach, natomiast kuminu, czyli kminu rzymskiego u nas nie znajdziemy. Jest on rośliną śródziemnomorską. Ich owoce mają też różny smak, zapach, kolor i nieco inne właściwości.

Spis treści:

  • Kmin rzymski a kminek – czym są i czym się różnią?
  • Właściwości kminku zwyczajnego
  • Na co pomaga kminek?

Kmin rzymski a kminek – czym są i czym się różnią?

Kminek zwyczajny oraz kmin rzymski, zwany kuminem lub czarnym kminkiem to dwie przyprawy o ciekawym smaku i aromacie oraz właściwościach leczniczych. Jednak różnią się one od siebie zarówno walorami kulinarnymi, jak i działaniem na ludzki organizm. Bądź więc ostrożny, gdy ktoś poleca ci kminek na płaski brzuch. W tej sytuacji bowiem może chodzić też o kumin.

Kmin rzymski a kminek – różnice:

  • Kminek zwyczajny rośnie w Polsce i jest rośliną często u nas spotykaną na łąkach, pastwiskach, a nawet przy drogach. Jego nasiona są lekko wygięte oraz mniejsze i krótsze niż w przypadku kuminu. Ich aromat jest też oczywiście bliższy polskim smakom. Kminek poprawia apetyt, odświeża oddech, łagodzi dolegliwości trawienne, zgagę oraz skurcze menstruacyjne, a także może poprawiać laktację.
  • Kmin rzymski nie jest odporny na mróz, więc nie jest u nas uprawiany. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jego nasiona są względnie proste i podłużne w brązowym kolorze. Ma on intensywniejszy smak niż kminek i dodatkowo można w nim wyczuć cytrusową nutę, a po podprażeniu uzyskuje posmak orzechowy. Jego spożycie pozwala przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, obniżyć tzw. zły cholesterol oraz wspomaga układ krążenia i układ nerwowy.

Zatem kminek na płaski brzuch zadziała wtedy, gdy np. mamy problemy z gromadzeniem się gazów w organizmie czy złogami w jelitach. Z kolei w sytuacji, kiedy chcemy pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, powinniśmy sięgnąć po kmin rzymski. Choćby na tym przykładzie widać, że łatwo pomylić te przyprawy, jeśli nie wiemy czym różnią się kmin rzymski a kminek.

Właściwości kminku zwyczajnego

Kminek właściwości istotnych dla zdrowia i komfortu człowieka ma niemało. Zawdzięcza to m.in. zawartości olejku eterycznego, błonnika, kumaryny, flawonoidów, garbników, minerałów (potasu, żelaza, wapnia, sodu, cynku, magnezu) i witamin (A, B3, C).

Kminek – właściwości:

  • Ma aromatyczny zapach;
  • Działa przeciwświądowo,
  • Przeciwskurczowo,
  • Bakteriobójczo,
  • Przeciwgrzybicznie,
  • Moczopędnie,
  • Ściągająco,
  • Wykrztuśnie;
  • Wzmaga laktację;
  • Obniża poziom cukru we krwi;
  • Poprawia apetyt;
  • Odświeża oddech.

Na co pomaga kminek?

Warto korzystać z właściwości prozdrowotnych różnych przypraw, a jedną z nich jest kminek zwyczajny. Jego regularne spożywanie, a także odpowiednie napary i wyciągi z kminku pozwalają na radzenie sobie z licznymi dolegliwościami. Przed użyciem dobrze jest go utrzeć w moździerzu lub namoczyć w letniej wodzie.

Na co pomaga kminek zwyczajny?

  • Bóle brzucha wywołane przez skurcze jelit, żołądka i gromadzenie gazów, w tym kolki i wzdęcia. Warto wtedy pić herbatki lub napary z kminku, dodawać go do potraw lub rzuć;
  • Zgaga – w tym przypadku najlepiej zrobić napar z kminku z majerankiem;
  • Bóle menstruacyjne – napary z kminku działają rozkurczowo, a także przyspieszają opóźniającą się menstruację;
  • Biegunka zaparcia i nieregularne wypróżnienia;
  • Nudności;
  • Brak apetytu;
  • Kaszel;
  • Bóle gardła – płukanka z nasion kminku działa przeciwzapalnie;
  • Łagodzenie objawów choroby wrzodowej;
  • Problemy z laktacją – regularne picie naparów z kminku przyspiesza produkcję mleka;
  • Nieświeży oddech – najlepiej wtedy żuć nasiona kminku jak gumę do żucia;
  • Cukrzyca;
  • Wspomagająco na choroby dróg moczowych;
  • Zaburzenia przepływu i wydzielania żółci;
  • Choroby bakteryjne i grzybicze skóry – tu sprawdzi się rozcieńczony olej z kminku.

Zastanawiasz się jak przygotować napar z kminku? Wystarczy łyżeczkę zmielonych nasion zalać szklanką wrzątku i przykryć. Po 15 minutach napar należy przecedzić, ostudzić i wypić. Można także zjeść mielony kminek i popić go wodą.

Zarówno kmin rzymski, jak i kminek zwyczajny są przyprawami o prozdrowotnych właściwościach, jednak każdy z nich działa trochę inaczej i ma inne walory kulinarne. Kminek rośnie m.in. w Polsce i jest bliższy polskim gustom smakowym. Pomaga on w wielu dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, tj. wzdęcia, zgaga, nudności, biegunki lub zaparcia, kolki, a także przy bólach menstruacyjnych, braku apetytu czy kaszlu. Warto zatem włączyć go do swojego jadłospisu i korzystać z jego właściwości.

 

Udostępnij: