Wszystko i nic

Oregano – właściwości i 12 powodów, dla których warto mieć oregano w kuchni

Niewątpliwie oregano ma ciekawe walory smakowe, ale to nie jedyny powód do tego, by używać go w kuchni. Oregano właściwości ma bowiem niemało, a jego umiejętne stosowanie pozwala czerpać korzyści zdrowotne. Zarówno susz stosowany jako przyprawa, jak i olej z oregano zawierają liczne substancje wspomagające pracę naszego organizmu, działające antyseptycznie, przeciwbólowo czy rozkurczowo.

Spis treści:

  • Oregano właściwości i postaci
  • Dlaczego warto używać oregano?

Oregano właściwości i postaci

Lebiodka pospolita, znana powszechnie jako oregano, to roślina o szerokim działaniu prozdrowotnym. Oregano właściwości ma następujące:

  • Przeciwutleniające, a jednocześnie prawdopodobnie też przeciwnowotworowe;
  • Bakteriobójcze;
  • Wirusobójcze;
  • Przeciwgrzybiczne;
  • Przeciwbiegunkowe;
  • Rozkurczowe;
  • Przeciwbólowe;
  • Lekko moczopędne.

Oregano właściwości te zawdzięcza m.in. zawartości fenoli (tymolu i karwakolu), olejku eterycznego, garbników, fitosteroli i soli mineralnych. Najbardziej znane jest ono w postaci suszonego ziela stosowanego w kuchni, jednak to nie jedyna jego postać dostępna w sprzedaży.

Postaci oregano:

  • Ziele oregano – susz – najlepiej znana postać lebiodki pospolitej stosowana jako przyprawa kuchenna, głównie do pizzy lub wraz z innymi ziołami, zwanymi prowansalskimi;
  • Olejek z oregano – występujący w postaci kilku odmian, o różnych substancjach aktywnych (mogą to być: sabinen, tymol, karwakrol, linalol lub p-cymen). W każdym przypadku olejek ma nieco inne właściwości, ale zawsze zaleca się go stosować w formie rozcieńczonej.
  • Na rynku dostępne są również kapsułki zawierające olej z oregano.

Warto jednak zaznaczyć, że ziele oregano jako przyprawę możemy swobodnie stosować w kuchni niezależnie od wieku konsumentów, jednak olejek z oregano ma pewne ograniczenia. Nie powinny go zażywać dzieci, kobiety karmiące piersią i ciężarne. Trzeba też uważać, by nie stosować go w nadmiarze, ponieważ może podrażnić układ pokarmowy lub wywołać reakcję alergiczną.

 

Dlaczego warto używać oregano?

Oregano to zarówno świetna przyprawa, jak i środek wspomagający nasz organizm.

Dlaczego warto używać oregano:

  • Ze względu na walory smakowe – idealnie sprawdza się nie tylko do pizzy. Świetnie komponuje się m.in. z bazylią, tymiankiem i szałwią tworząc z nimi tzw. zioła prowansalskie. Można je dodawać chociażby do sosu bolońskiego, sałatek, pieczonego mięsa, gulaszu, pieczywa drożdżowego czy serów.
  • Działa rozkurczowo, np. na macicę w czasie miesiączki, na jelita, oskrzela czy drogi żółciowe.
  • Ma właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Zawarty w nim tymol wykazuje nawet skuteczność w zwalczaniu bakterii antybiotykoopornych, np. listerii czy gronkowca.
  • Pozwala pozbyć się gazów z organizmu, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów.
  • Działa przeciwbólowo, np. przykładanie liści oregano łagodzi bóle mięśni.
  • Chroni wątrobę, wspomaga leczenie niedoczynności dróg żółciowych i wątroby.
  • Reguluje działanie gruczołów potowych.
  • Ma łagodne właściwości moczopędne i działa rozkurczowo na moczowody, wspomagając tym samym pracę układu moczowego.
  • Udrożnia górne drogi oddechowe, więc sprawdza się przy ich nieżytach, kaszlu i utrudnionym oddychaniu.
  • Olejek z oregano wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko zapalenia zatok, grypy i przeziębienia.
  • Stosowany w formie płukanki pomaga w leczeniu zapaleń gardła i jamy ustnej.
  • Kąpiel z dodatkiem oregano łagodzi swędzenie skóry i wspomaga gojenie ran. Może być też wykorzystywane do obmywania osób długo leżących, by zapobiegać odleżynom.

Choć lebiodka pospolita, zwana oregano, znana jest głównie jako przyprawa, to zawiera ona wiele substancji ważnych dla naszego organizmu. Stanowi źródło m.in. fenoli, garbników, minerałów i witamin. Jest zatem jednocześnie przyprawą i ziołem o licznych właściwościach prozdrowotnych.

Udostępnij: