Szybkie rogaliki z 3 składników – prosty przepis. Musisz je zrobić!

Wiecie co? Ja NIGDY wcześniej nie robiłam domowych rogali, ale ten przepis na szybkie rogaliki po prostu musiałam wypróbować. Już jutro “Marcinki”, i każdy pewno będzie zajadał się rogalami marcińskimi, ale my nie lubimy, nie przepadamy za makiem i to całą rodziną. Za to słodkości uwielbiamy, szczególnie te domowe.
Szybkie rogaliki z 3 składników
Kiedy Miko zadzwonił do Babci i powiedział jej, że mama właśnie robi w kuchni rogaliki ona dodała: po co jej tyle roboty? Zamiast odpoczywać, to ona sobie robotę wymyśliła. Ale jaka to tam wielka robota? Uwierzcie, że z takimi rogalikami można się naprawdę rozprawić w zaledwie kilka chwil, robi się je tak szybko, jak szybko się je zjada. Ten przepis krąży po sieci już od bardzo dawna, ale kiedy wrzuciłam go wczoraj na Instagrama, to jakieś 200 osób zapisało sobie inspiracje – i to w ciągu 2 godzin. Dlatego muszę mieć go też tutaj i jestem przekonana, że jeśli skorzystacie, to niejeden raz będziecie do niego wracać.
Szybkie rogaliki – składniki
- 250 gram masła
- 3 szklanki mąki
- szklanka gęstej śmietany (ja dałam 12%)
Masło musi być schłodzone. Siekamy je do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części i rozwałkowujemy. Kroimy nożem do pizzy – tak najwygodniej. Dzielimy każde “koło ” na 12 części. Po całości rozsmarowujemy marmoladę lub nutellę (teoretycznie to czwarty składnik, ale przecież wiadomo, że takie ciacho trzeba czymś nadziać). Zwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a później już tylko pieczemy przez około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni.