Od kuchni

Faszerowana cukinia w wydaniu z tuńczykiem i pomidorami

faszerowana cukinia

Uwielbiam cukinię i to nie pierwszy, cukiniowy przepis, jaki się tutaj pojawił. Ale odkryłam zupełnie nowe połączenie. Wydawać by się mogło, że te smaki niekoniecznie muszą do siebie pasować, ale pasują. I to jak! Ta faszerowana cukinia skradnie Wasze serca!

Faszerowana cukinia – składniki

  • cukinia
  • tuńczyk w sosie własnym
  • por – biała część
  • pomidory z puszki (lub świeże, może być też passata)
  • mozarella
  • sól i pieprz do smaku

Faszerowana cukinia – przygotowanie

Na początek myjemy dokładnie cukinię i przepoławiamy ją ostrym nożem. Wydrążamy środek, który kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni – na oleju kokosowym, lub maśle – przesmażamy drobno pokrojony por, po chwili dodajemy środek z cukinii. Dorzucamy pomidorki lub passatę  – około 3 łyżki.

Do miseczki przekładamy odsączonego tuńczyka, rozdrabniamy go. Przesypujemy też wszystko z patelni. Doprawiamy i mieszamy.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy naszą nadziewaną cukinię, a wierzch posypujemy mozarellą.

No i teraz do piekarnika – temperatura 180 stopni i około 15-17 minut.

faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia smakuje najlepiej zanim wystygnie. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, jest bardzo syta. Warto podawać ją ze świeżą zieleniną.

 

 

Udostępnij: