Faszerowana cukinia w wydaniu z tuńczykiem i pomidorami

Uwielbiam cukinię i to nie pierwszy, cukiniowy przepis, jaki się tutaj pojawił. Ale odkryłam zupełnie nowe połączenie. Wydawać by się mogło, że te smaki niekoniecznie muszą do siebie pasować, ale pasują. I to jak! Ta faszerowana cukinia skradnie Wasze serca!
Faszerowana cukinia – składniki
- cukinia
- tuńczyk w sosie własnym
- por – biała część
- pomidory z puszki (lub świeże, może być też passata)
- mozarella
- sól i pieprz do smaku
Faszerowana cukinia – przygotowanie
Na początek myjemy dokładnie cukinię i przepoławiamy ją ostrym nożem. Wydrążamy środek, który kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni – na oleju kokosowym, lub maśle – przesmażamy drobno pokrojony por, po chwili dodajemy środek z cukinii. Dorzucamy pomidorki lub passatę – około 3 łyżki.
Do miseczki przekładamy odsączonego tuńczyka, rozdrabniamy go. Przesypujemy też wszystko z patelni. Doprawiamy i mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy naszą nadziewaną cukinię, a wierzch posypujemy mozarellą.
No i teraz do piekarnika – temperatura 180 stopni i około 15-17 minut.
Faszerowana cukinia smakuje najlepiej zanim wystygnie. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, jest bardzo syta. Warto podawać ją ze świeżą zieleniną.