Od kuchni

Faszerowane ziemniaki z piekarnika – nasze ulubione!

Nie macie pomysłu na smaczny obiad, a cała Wasze rodzinka jest fanami ziemniaków? Te ziemniaki z piekarnika polubicie z całą pewnością! Nasze ulubione, z soczewicą i boczkiem lub chudą kiełbaską. Są przepyszne!

Ziemniaki z piekarnika – składniki

  • duże ziemniaki do pieczenia (ale te do gotowanie też się sprawdzą
  • soczewica
  • chudy boczek lub dobrej jakości kiełbasa
  • cebulka
  • mozarella
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę masła

Ziemniaki z piekarnika – przygotowanie

Nasze ziemniaki z piekarnika to naprawdę proste danie. Najpierw myjemy pyry dokładnie pod bieżącą wodą i bez obierania wkładamy je do gorącej wrzątku. Gotujemy tak, by można było bez problemu wbić w każdą widelec.

Gotujemy także soczewicę – wcześniej należy ją dobrze wypłukać.

Ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy z nich środki, które wrzucamy do miski (nie wszystkie, tylko część. Zawsze robię to na oko). Do miseczki dorzucamy też ugotowaną soczewicę i podsmażoną kiełbaskę lub boczek. Do tego podsmażona cebulka i przyprawy, a także około łyżka/dwie masła. Wszystko razem gnieciemy i dokładnie mieszamy.  Tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze łódeczki ziemniaczane i układamy je na blaszce posmarowanej oliwą, by nic się nie przypaliło. Na wierzch jeszcze po plasterku mozarelli i wszystko wędruje do piekarnika na około 25-30 minut (200 stopni)

Ja przykrywam blaszkę folią aluminiową i zdejmuję ją dopiero chwilę przed końcem pieczenia aby ser się zarumienił. Polecam Wam zrobić tak samo. Jestem przekonana, że pokochacie te ziemniaki z piekarnika. Smacznego!

Udostępnij: