Od kuchni

Łosoś z makaronem w płatkach migdałów – dietetyczny obiad

Potrzebujecie inspiracji na dietetyczny obiad w wersji GOLD? 😉 To naprawdę jest obiadowy hit. Smaczny, pożywny, no.. może nie najtańszy, ale czasem przecież można zaszaleć. Zwłaszcza, przy okazji niedzieli. Rosołek i schabowy nie zawsze dobrze wchodzi! Łapcie więc moją kulinarną inspirację, na łososia w płatkach migdałów!

Łosoś z makaronem w płatkach migdałów – składniki

  • Kawałek świeżego łososia
  • pełnoziarnisty makaron
  • koperek
  • szczypiorek
  • gęsty jogurt naturalny
  • płatki migdałów
  • czosnek

Łosoś z makaronem – przygotowanie

Łososia kroimy na małe kawałeczki – oczywiście wcześniej pozbywamy się skóry. Podsmażamy na oleju kokosowym (wiem, że smaczniejszy na masełku, można i tak).

Koperek drobno kroimy, dodajemy do łososia. Czosnek również dorzucamy (oczywiście rozdrobniony).

Zalewamy wszystko jogurtem naturalnym.

Na patelni prażymy płatki migdałów – ale ostrożnie, żeby się nie spaliły.

Na patelnię z łososiem dorzucamy makaron i wszystko razem mieszamy.

Nakładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i migdałami.

łosoś z makaronem

makaron z łososiem

Ja polecam świeżego łososia. Wiem, że są też pasjonaci wędzonego, ale naprawdę w tej potrawie akurat źle się on komponuje z resztą składników. Smak migdałów powinien być wyrazisty, łosoś jest ważny, ale nie najważniejszy – mimo wszystko. A kiedy dodamy wędzonego, zabiera całą magię. Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis. Smacznego!

Udostępnij: