Zupa z soczewicy – przepis na zdrowy, aromatyczny obiad

Uwielbiam soczewicę. Damiana dość trudno było do niej przekonać, ale udało się gdy spróbował jej w połączeniu z zapiekanymi ziemniakami. Na pewno podzielę się z Wami tym przepisem, bo są wręcz obłędne, ale dziś mam dla Was coś innego – zupa z soczewicy! Aromatyczna, zdrowa i niezwykle sycąca.
Dlaczego warto jeść soczewicę?
Soczewica to idealna opcja dla osób, które nie mogą spożywać białka pochodzenie zwierzęcego. Jest w takim przypadku świetną alternatywą. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto ją jeść.
- to skarbnica składników odżywczych.
- zawiera potas i kwas foliowy.
- znajdziemy w niej również taninę, która chroni przed nowotworami
- soczewica to alternatywa dla mięsa
- wspomaga walkę z anemią, miażdżycą i nadciśnieniem
- zawiera niewiele kalorii więc można ją spożywać na diecie redukcyjnej
- ma niski indeks glikemiczny
Czy już przekonałam Was, że warto ją jeść? 🙂
Zupa z soczewicy – przepis
Z soczewicy przygotujemy najróżniejsze potrawy, od burgera, po sałatkę czy zupę właśnie. I dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na nią. Czego będziemy potrzebować?
- opakowanie soczewicy (ja wykorzystałam zieloną ale czerwona też będzie ok)
- puszka pomidorów (lub gotowa passata)
- 6 podudzi z kurczaka – bez kości
- 3 marchewki
- por
- natka pietruszki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- bulion warzywny
- jogurt (lub śmietana)
- sól i pieprz do smaku
Ta sycąca zupa z soczewicy jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Na początek obieram warzywa i wkładam je do garnka razem z mięsem. Gotuję zupełnie jak rosół – choć dość chudy bo mięso jest już bez skóry. Dosypuję soczewicę i gotuję ją do miękkości. Podobno powinna być wcześniej namoczona na dwie godziny, ale ja nigdy tego nie robię i zupa smakuje wybornie.
Na koniec dolewam passatę i w wersji dla mnie zupa jest gotowa (oczywiście po doprawieniu). Chłopaki jednak wolą opcję ze śmietaną, zagęszczam więc i podaję na ciepło ze sporą ilością pietruszki.