Od kuchni

Cukinia z piekarnika faszerowana soczewicą i pieczarkami

Znów mam ten czas, gdy warzywa są coraz tańsze. Wtedy zdecydowanie chętniej wybieram porcję takich witamin zamiast mięsa. Chociaż nie wszyscy członkowie rodziny się z tego cieszą. Ale ja i nasza świnka morska możemy przybić sobie piąteczkę 😉 Dziś cukinia z piekarnika. Jakiś czas temu podrzucałam Wam przepis na faszerowaną cukinię z kurczakiem i pomidorami. A dziś będzie z soczewicą i pieczarkami.

Cukinia z piekarnika – faszerowana

Nie potrzeba tutaj wiele składników a i przygotowuje się to danie naprawdę szybko. Co musimy kupić?

  • cukinię
  • czerwoną soczewicę
  • pieczarki
  • mozarellę
  • cebulkę
  • pomidorki z puszki
  • przyprawy

Cukinia z piekarnika – jak zrobić?

Cukinię musimy obrać ze skórki. Niektórzy pieką ją w skórze ale mi zawsze trafia się taka,że jest zbyt gorzka. Także wolę ją cieniutko obrać.

Wydrążamy jej środek. W między czasie gotujemy naszą soczewicę w osolonej wodzie. Na patelni, na odrobinie oleju kokosowego, podsmażamy drobno pokrojone pieczarki razem z cebulką. Na koniec dolewamy pomidorki i czekamy aż woda odparuje.

Łączymy wszystko z patelni z soczewicą. Solimy i posypujemy pieprzem naszą cukinię, a później każdą łódeczkę wypełniamy po brzegi farszem. Na wierzchu układamy plasterki mozarelli. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Ja, na koniec posypałam jeszcze natką pietruszki.

cukinia z piekarnika

cukinia z piekarnika

Szybko, smaczne i zdrowo. Ja to najchętniej zupełnie wyeliminowałabym na jakiś czas z naszego menu mięso i liczę po cichu, że chociaż mi się to uda. Chłopy niech jedzą, jak muszą. Bo dla nich dzień bez miecha, to dzień stracony!

Udostępnij: