Cukinia z piekarnika faszerowana soczewicą i pieczarkami

Znów mam ten czas, gdy warzywa są coraz tańsze. Wtedy zdecydowanie chętniej wybieram porcję takich witamin zamiast mięsa. Chociaż nie wszyscy członkowie rodziny się z tego cieszą. Ale ja i nasza świnka morska możemy przybić sobie piąteczkę 😉 Dziś cukinia z piekarnika. Jakiś czas temu podrzucałam Wam przepis na faszerowaną cukinię z kurczakiem i pomidorami. A dziś będzie z soczewicą i pieczarkami.
Cukinia z piekarnika – faszerowana
Nie potrzeba tutaj wiele składników a i przygotowuje się to danie naprawdę szybko. Co musimy kupić?
- cukinię
- czerwoną soczewicę
- pieczarki
- mozarellę
- cebulkę
- pomidorki z puszki
- przyprawy
Cukinia z piekarnika – jak zrobić?
Cukinię musimy obrać ze skórki. Niektórzy pieką ją w skórze ale mi zawsze trafia się taka,że jest zbyt gorzka. Także wolę ją cieniutko obrać.
Wydrążamy jej środek. W między czasie gotujemy naszą soczewicę w osolonej wodzie. Na patelni, na odrobinie oleju kokosowego, podsmażamy drobno pokrojone pieczarki razem z cebulką. Na koniec dolewamy pomidorki i czekamy aż woda odparuje.
Łączymy wszystko z patelni z soczewicą. Solimy i posypujemy pieprzem naszą cukinię, a później każdą łódeczkę wypełniamy po brzegi farszem. Na wierzchu układamy plasterki mozarelli. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Ja, na koniec posypałam jeszcze natką pietruszki.