Od kuchni

Przepis na szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia

Zaczęliśmy planować obiady. Wczoraj po raz pierwszy poszliśmy na zakupy z listą produktów i wydaliśmy dużo mniej. Ale jeszcze przed tą naszą rewolucją domową kupiłam kilka opakowań serka mascarpone. Znudził nam się w opcji z makaronem na słono więc postanowiłam zrobić ciasto z mascarpone i wyszło obłędne, a czas przygotowania to tylko 10 minut.

Łatwe ciasto z mascarpone – składniki

Jeśli nie macie czasu na kombinowanie w kuchni a chcecie zaskoczyć swoich gości smacznym ciastem i przy okazji nie użyć nawet na chwilę piekarnika to bardzo Wam polecam ten przepis. Wprawdzie nie jest to fit opcja ale od czasu do czasu – szczególnie w okresie Świąt czy też w Sylwestra – możemy sobie pozwolić na małe odstępstwo od reguły, prawda?

Co musicie kupić?

  • duże opakowanie herbatników
  • 2 banany
  • mascarpone – 500 gram
  • śmietanka 30%
  • łyżka cukru pudru
  • słodzone mleko skondensowane
  • mleczna czekolada

Jak zrobić ciasto z mascarpone?

Przysięgam, że nie zajmie Wam to więcej niż 10 minut. Na początek wykładacie blaszkę papierem do pieczenia i układacie na niej warstwę herbatników. Teraz ubijacie śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Połowę wykładacie na herbatniki. Teraz pora na plasterki bananów – przełamią smak. Następnie druga połowa kremu. Teraz znów pora na herbatniki, a kolejno na mleko skondensowane. Może być trudno je rozsmarować. Moczenie łyżki w gorącej wodzie Wam to ułatwi. Na koniec jeszcze musimy zetrzeć na wierzch czekoladę.

ciasto z mascarpone

ciasto z mascarpone

Gotowe! Teraz wystarczy już tylko schłodzić ciasto z mascarpone w lodówce by później już rozkoszować się jego smakiem. Jest dość słodkie, i świetnie smakuje z gorzką herbatą lub kawą. Smacznego!

Udostępnij: