Od kuchni

Potrawka z kurczaka – Wiesz jak zrobić potrawkę?

Może potrawka z kurczaka nie jest daniem, które jakoś szczególnie cieszy oko, jednak jego smak i łatwość przygotowania wynagradza wszystko. Ja lubię ją  też za to, że tak naprawdę motywuje mnie do przygotowania zupy “na jutro”. No bo przecież szkoda wylać pachnący rosołek, prawda?  Jak zrobić potrawkę? Po moich snapach na IG z potrawką w roli głównej zawsze mnie o to pytacie, więc postanowiłam przygotować post z przepisem.

Potrawka z kurczaka – co będzie potrzebne?

Potrawka z kurczaka nie jest wymagającym daniem jeśli chodzi o ilość, czy różnorodność składników. Nie należy też do potraw drogich. Co musimy kupić?

  • mięso z kurczaka – wiele osób woli potrawkę z kurczaka z piersią. Ja jednak zdecydowanie wolę mięso z udek i podudzi, dlatego zwykle kupujemy po prostu dwie, duże ćwiartki z kurczaka.
  • włoszczyzna  – mięsko nią fajnie przejdzie
  • ryż – jaki wolicie
  • mleko 3 szklanki
  • masło 3 łyżki
  • mąka 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa – ja nie lubię i nie daję. Moja potrawka ma bardziej rosołowy smak
  • groszek z marchewką – najlepiej taki gotowy mrożony mix ze sklepu

Jak zrobić potrawkę?

Przepis na potrawkę jest niezwykle prosty. Na początek oczyszczamy nasze mięso. Myjemy i gotujemy do miękkości  – zupełnie jak na rosół. Oczywiście wszystko przyprawiamy i dodajemy włoszczyznę. Z naszego rosołu zrobiłam wczoraj grochówkę i tym sposobem mam też pożywny i syty obiad na dziś.

Po ugotowaniu, mięso wyjmujemy i musimy je “oskubać” 😉 Dzielimy na małe kawałki.

W między czasie gotujemy marchewkę z groszkiem – również do miękkości.

Teraz pora na beszamel.

Sos beszamelowy – jak zrobić?

To też bardzo proste. Na patelni rozpuszczamy masło. Po czym dodajemy mąkę we wskazanej ilości szybko mieszając. Spokojnie.. nawet jeśli na początku pojawią się jakieś grudki, bez problemu je “roztrzepiecie” . Na koniec dolewamy całe mleko i mieszamy aż do zagotowania. Później doprawiamy. A gdy sos jest już gotowy dodajemy groszek z marchewką i mięsko. Teraz, pozostaje nam już tylko wylać gęsty sos na ugotowany wcześniej ryż.

potrawka z kurczaka

Jak widzicie nie ma tutaj żadnej filozofii a Wy często piszecie mi na Instagramie, że nie robicie bo się boicie, że się nie uda. Szczególnie sos beszamelowy. To chyba najprostszy sos na świecie – serio. No nie można go popsuć, jeśli trzyma się odpowiednich proporcji. Także nie gadać, tylko robić, o! 🙂

Udostępnij: