Zdrowe ciasto bananowe z karobem – słodki weekend

Moje Pierduśniki bardzo lubią banany. Dlatego mamy je zawsze w domu, a kiedy nadarza się okazja (czyt. promocja), kupuję ich więcej. Czasami nie są w stanie przejeść wszystkich, a takie mocno dojrzałe, trzeba w jakiś sposób przerobić. Zwykle powstaje z nich koktajl, ale czasem, przy weekendzie, pozwalamy sobie na przykład na ciasto bananowe – z karobem. Same zdrowe składniki – więc nawet dla wielbicieli zdrowego stylu życia jest naprawdę OK. Już podrzucam przepis.
Zdrowe ciasto bananowe (czekoladowe) – składniki
- mąka orkiszowa – 1 szklanka
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie pół na pół z sodą,ale ja jej nie znoszę)
- 0,5 szklanki cukru kokosowego, lub innego, zdrowego słodzidła
- 2 łyżki karobu
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 1/4 mleka roślinnego (ja dałam sojowe)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 dojrzałe banany
I UWAGA. Jeśli banany są mocno słodkie, to tego słodzidła już nam nie potrzeba. Dlatego najlepiej smakować ciasto po prostu. I dorzucić słodzik w razie konieczności.
Ciasto bananowe a’la chlebek – wykonanie
Co tu dużo mówić. Nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, więc staram się korzystać z takich przepisów, które nie zmuszą mnie do siedzenia w kuchni przez wiele godzin.
To też i tym razem wystarczy po prostu zblendować mokre składniki (banany też ) a później dorzucić do nich suche, dokładnie wymieszać, i wylać wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a ciasto pieczemy około 40 minut, ale trzeba go oczywiście pilnować i sprawdzać patyczkiem.