Od kuchni

Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i serem

zupa dyniowa

Jak przemycić Bąkom dynię? W wersji frytek nawet się sprawdza. Muffiny dyniowe dają radę, placki z dyni też i nawet ciasto. Ale zupa? Jak im powiedziałam, że to serowa, zajadali, aż uszy im się trzęsły. Kiedy jednak wyznałam lekko naciąganą prawdę uznali,że jednak ble, i fuj, i niedobra. Ale.. dnia następnego dodałam, że ugotowałam nową, tym razem bez dyni (ściema) i znów jedli, i mówili że najlepsza. Oto więc przed Wami rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i serem (no.. serowa 😉 )

Rozgrzewająca zupa dyniowa – składniki

Ta zupa jest tak prosta w przygotowaniu, że aż trudno uwierzyć. I składników niewiele wymaga. Co będzie potrzebne?

  • dynia – jakże by inaczej. Dla naszej trójki wystarczył około kilogram – już bez skórki
  • pół cebuli
  • łyżka masełka
  • kawałeczek świeżego, zmielonego imbiru
  • wywar warzywny (litr)
  • 200 gram żółtego sera – choć pewno można i na topiony zamienić.
  • grzanki MAMUT S.A – występują w różnych opcjach
  • sól i pieprz do smaku

Zupa dyniowa z serem – przygotowanie

Najpierw obieramy naszą dynię, i kroimy w kostkę. Później rozgrzewamy na patelni masełko i dorzucamy posiekaną cebulę, i świeży, zmielony imbir.

Do bulionu wrzucamy dynię. Gotujemy. Dodajemy cebulę z imbirem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec dorzucamy ser, i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Przelewamy do miseczek, i posypujemy grzankami.

Można dorzucić jeszcze trochę sera, ale zupa jest już tak bardzo treściwa i kremowa a jednocześnie zawiesista, że można łatwo przedobrzyć.

No i co tu więcej dodać. Może tylko tyle, że warto ukryć zawartość dyni w zupie przed dziećmi. Zupę ze szpinaku też można nazwać Shrekową, prawda? No właśnie. Smacznego!

zupa dyniowa

Udostępnij: