Słodki weekend: Szybkie ciasto jagodowe z budyniem – przepis

Pamiętacie serię przepisów “słodki weekend” ? Postanowiłam do niej wrócić, bo posty z tego czasu cieszą się wciąż dużą popularnością. Co weekend więc dostaniecie ode mnie inspirację kulinarną na słodkości – najczęściej zdrowe/odchudzone. Dziś ciacho, które też nie jest zbyt kaloryczne – pod warunkiem, że cukier zastąpicie innym słodzidłem. Mam dla Was przepis na szybkie ciasto jagodowe z budyniem. MNIAM!
Szybkie ciasto jagodowe z budyniem – składniki
Przedstawię Wam je dwuetapowo. Bo trzeba zrobić i ciasto, i budyniową piankę. Dlatego Bądźcie uważni 🙂
CIASTO:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 250 gram PRAWDZIWEGO masła (musi być zimne)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru (polecam zastąpić np ksylitolem, lub cukrem kokosowym)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
BUDYNIOWA PIANKA
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe, lub waniliowe (bez cukru)
- pół szklanki słodzidła
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) lub innej, dobrej oliwy
- pudełeczko jagód – ja miałam 250 gram
Ciasto jagodowe – przygotowanie
Najpierw, bierzemy się za spód. Zagniatamy wszystkie składniki, dzielimy ciasto na dwie części : jedna 3/4, druga 1/4. Zawijamy w folię aluminiową, i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy blaszkę – u mnie kwadratowa – smarując ją masłem i wykładając dokładnie papierem do pieczenia.
Po godzinie, ścieramy większą część ciasta na blaszkę. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Wyjmujemy i odkładamy, żeby wystygło.
Kiedy jest już zimne, bierzemy się za dalszą część – budyniową piankę. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy słodzidło – wciąż ubijając na największych obrotach. Później budynie. A na koniec, wąską strużką, wlewamy olej – mieszając już na najmniejszych obrotach.
Wszystko wylewamy na zimny spód. Na wierzch wykładamy jagody i ścieramy resztę ciasta. No i znów do piekarnika. Ta sama temperatura, i jakieś 30 minut – ale trzeba sprawdzać.