Bez kategorii

2 szybkie, najprostsze ciasta z cynamonem i owocami

Czym Waszym zdaniem pachnie jesień? Dla mnie, jest to przede wszystkim zapach jabłek, i cynamonu. A wczoraj pachniało w naszym domu tymi dobrociami i właśnie z tej okazji mam dla Was przepis na dwa, szybkie i absolutnie najprostsze ciasta. 

To moje odkrycie ostatnich dni – oba ciasta. Przepyszne, wilgotne, pachnące, ale najważniejszą ich domeną jest to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, a w dodatku do ich wykonania nie potrzebujemy nawet miksera – bez jaj (dosłownie, i w przenośni)

Miko chciał z jabłkami, Feli bananowe. Szału już dostawałam od tego ich przekrzykiwania się poszłam więc za ciosem, i postanowiłam zrobić DWA. A co.. wtedy i wilk był syty, i owca cała.. a jak zajadali, to aż mruczeli pod nochalami.. No, ale co ja tu będę zachwalać,, przepisem rzucę, sami spróbujcie.

Najprostsze ciasta – ciasto bananowe

Składników potrzeba niewiele:

  • banany – sztuk cztery, i to najlepiej takie dojrzałe już – łatwiej pognieść a i słodsze są
  • mąka pszenna  – 2 szklanki
  • olej – pół szklanki wystarczy
  • no i cukier- też pół szklanki ale jeśli lubicie mniej słodkie, wsypcie mniej
  • achh no i proszek – jaj nie ma, a wyrosnąć musi – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie jest BANALNIE proste. Uwierzycie, że wystarczy nam do tego miska i widelec? Rozgniećcie nim banany, a później dorzućcie do nich wszystko po kolei. Ja do podanych składników dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu i rodzynki. 

Wymieszajcie i… już. Można ciasto wykładać na blaszkę i wrzucać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ja piekłam bez termoobiegu na dolnej i górnej grzałce przez 30 minut.

Najprostsze ciasta – szarlotka sypana

To jest dopiero wynalazek. No bo jak z samych praktycznie suchych składników wyczarować przepyszne ciacho? A ja Wam mówię, że się da!

Składniki:


  • 4, spore jabłka ( jak największe)
  • cynamon – my lubimy i dałam łyżeczkę, ale nie trzeba
  • mąka pszenna – 1 szklanka 
  • kasza manna – też 1 szklanka
  • no i cukier – w zależności od tego jak słodkie lubicie ale powinno być 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
  • odrobina soli – mała szczypta
  • no i masełko – jakieś 3/4 kostki ale można zastąpić margaryną
Wszystko.. Ale prawdziwe cuda to się będą działy dopiero teraz.. 
Obieramy jabłuszka – ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli lubicie cynamon, dosypcie do nich i odstawcie, niech przejdą..
Co dalej? Dalej to.. wrzucamy wszystkie suche składniki do michy, mieszamy, a później dzielimy je na 3 części. I już.. 
Bierzemy blaszkę, sypiemy jedną część “ciasta” na spód, rozkładamy równomiernie i przykrywamy ją połową jabłek – trzeba je także równo rozłożyć. 
Później znów “ciasto” i jabłka.. i “ciasto” a na koniec… margaryna (lub masło), która wcześniej powinna poleżeć trochę w zamrażarce, bo trzeba ją zetrzeć na górę ciasta – również na grubych oczkach.
A teraz już tylko wjazd do piekarnika i czekamy przez około godzinkę (180 stopni, górna i dolna grzałka bez termoobiegu)
Myślicie, że nic z tego nie wyszło? Ojjj to już Wam pokazuję, jak bardzo się mylicie:

Polecam Wam gorąco przygotowanie tych ciast, jeżeli macie niewiele czasu i… składników 🙂 Nie potrzebujecie miksera, jaja też będą zbędne, a wyczarowanie tych smakołyków to zaledwie kilka minut – lepiej być nie może, serio. 

A może Wy, macie jakieś swoje przepisy na najprostsze ciasta, które zrobi nawet najgorsza, kuchenna łamaga? 😉
Udostępnij: