Od kuchni

Sałatka z rzodkiewki z ciecierzycą i groszkiem cukrowym

Kupiłam ostatnio tanio groszek cukrowy. Często mam tak, że najpierw kupuję produkty w dobrej cenie, a dopiero później zastanawiam się co z nimi zrobić. Tak było i tym razem. Powstała sałatka z rzodkiewki z ciecierzycą – ale nie byle jaka!

Sałatka z rzodkiewki z ciecierzycą i groszkiem cukrowym – składniki

Najfajniejsze jest to, że tych składników cale nie ma dużo. Ale skomponowane razem dają naprawę wyjątkowy smak:

  • groszek cukrowy
  • ciecierzyca z puszki
  • rzodkiewka
  • szpinak
  • sól
  • olej z pestek dyni

Sałatka z rzodkiewki – przygotowanie

Teraz Was pewnie zaskoczę – bo wszystkie warzywa muszą być ugotowane. Ja uwielbiam tą sałatkę jeszcze na ciepło. Po zmieszaniu warzyw doprawiam je solą i polewam łyżeczką oliwy z pestek dyni. Śmiem twierdzić, że to właśnie ten olej z pestek dyni robi tu robotę. Bez niego to nie to samo.

sałatka z rzodkiewki

Wygląda smacznie, prawda? Wielu z was było zaskoczonych tym, że gotuję również rzodkiewkę. Pytaliście jak smakuje – trochę podobnie do kalafiora. Ja czasem podaję ją również z bułką tartą. Spróbujcie. To naprawdę gra warta świeczki. Jak i cała ta sałatka. Smacznego!

Udostępnij: