Od kuchni

Sałatka na krakersach z tuńczykiem warstwowa – wygląda jak ciasto!

Zdradzę Wam nasz kolejny, imprezowy hit. Wprawdzie wciąż nie fit, bo nie chcemy wprowadzać w naszej diecie drastycznych zmian, ale to naprawdę propozycja tylko na te większe okazje, więc i tak zajadaliśmy ze smakiem i bez wyrzutów sumienia. Sałatka na krakersach warstwowa – z tuńczykiem. Chcecie poznać przepis? No to dawajcie dalej 😉

Sałatka na krakersach – warstwowa, składniki

Niby nic skomplikowanego, składników też nie ma jakoś dużo, a jednak prezentuje się naprawdę super i zachwyca wszystkich gości! Czego potrzebujemy, by zrobić tą warstwową sałatkę z tuńczykiem?

  • 2 paczki krakersów – teoretycznie powinny być oryginalne ale ja wolę podróby, bo są mniej słone
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • słoik majonezu – z żadnym nie wyjdzie tak super jak z tym od Winiary!
  • szczypiorek
  • ogórek konserwowy – 8 większych sztuk
  • 250 gram startego, żółtego sera
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

Sałatka na krakersach – jak zrobić?

Jako, że ma być to sałatka warstwowa moi drodzy, to potrzebna będzie nam blaszka. Taka standardowa  – nie ta malutka. Wykładamy na niej papier, a później pierwszą warstwę ciastek. Na to, rozsmarowujemy równomiernie pierwszą masę : kilka łyżek majonezu, starty ser i pokrojone drobno ogóreczki konserwowa. Później znów krakersy, na to odsączony tuńczyk z majonezem, krakersy i.. przyszła pora na jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka kroimy drobno i mieszamy z majonezem, wykładamy na ciasta, a wierz posypujemy pokruszonymi żółtkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.

sałatka na krakersach

sałatka warstwowa

Chyba nie muszę pisać, że najlepiej smakuje na drugi dzień? Będzie kusiła, ale koniecznie musicie jej dać postać. Żeby krakersy namiękły. Ta warstwowa sałatka naprawdę robi wrażenie. Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis! Smacznego.

Udostępnij: