Sałatka na krakersach z tuńczykiem warstwowa – wygląda jak ciasto!
Zdradzę Wam nasz kolejny, imprezowy hit. Wprawdzie wciąż nie fit, bo nie chcemy wprowadzać w naszej diecie drastycznych zmian, ale to naprawdę propozycja tylko na te większe okazje, więc i tak zajadaliśmy ze smakiem i bez wyrzutów sumienia. Sałatka na krakersach warstwowa – z tuńczykiem. Chcecie poznać przepis? No to dawajcie dalej 😉
Sałatka na krakersach – warstwowa, składniki
Niby nic skomplikowanego, składników też nie ma jakoś dużo, a jednak prezentuje się naprawdę super i zachwyca wszystkich gości! Czego potrzebujemy, by zrobić tą warstwową sałatkę z tuńczykiem?
- 2 paczki krakersów – teoretycznie powinny być oryginalne ale ja wolę podróby, bo są mniej słone
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- słoik majonezu – z żadnym nie wyjdzie tak super jak z tym od Winiary!
- szczypiorek
- ogórek konserwowy – 8 większych sztuk
- 250 gram startego, żółtego sera
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
Sałatka na krakersach – jak zrobić?
Jako, że ma być to sałatka warstwowa moi drodzy, to potrzebna będzie nam blaszka. Taka standardowa – nie ta malutka. Wykładamy na niej papier, a później pierwszą warstwę ciastek. Na to, rozsmarowujemy równomiernie pierwszą masę : kilka łyżek majonezu, starty ser i pokrojone drobno ogóreczki konserwowa. Później znów krakersy, na to odsączony tuńczyk z majonezem, krakersy i.. przyszła pora na jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka kroimy drobno i mieszamy z majonezem, wykładamy na ciasta, a wierz posypujemy pokruszonymi żółtkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.