Od kuchni

Czekoladowe ciasto z fasoli w opcji fit

ciasto z fasoli

Uwielbiam czekoladę. I choć od prawie miesiąca jestem na diecie – a raczej zdrowo się odżywiam – to wciąż mi jej brakuje. Nie ruszam tej “oryginalnej”. Tym sposobem moje Bąki dalej mają pochowane w szafach świąteczne zapasy słodkości. Ale czekolady i tak się chce! Dlatego kombinuję jak mogę, i staram się sobie dogadzać – a przy okazji też moim gościom. Oczywiście w opcji fit. I wcale nie oznacza to, że jest mniej smacznie. O nie, nie.. Bo to czekoladowe ciasto z fasoli, naprawdę robi robotę. Łapcie przepis!

Ciasto z fasoli – składniki

  • fasola z puszki – i koniecznie czerwona. Pamiętajcie, że trzeba ją po odsączeniu dobrze przepłukać zimną wodą. Najlepiej kilka razy.
  • mocno dojrzały banan, średni
  • olej kokosowy – w formie stałej. 1,5 łyżki
  • 1,5 łyżki karobu – choć może to być też dobrej jakości kakao
  • 2 jajca
  • 2 łyżki wybranego słodzika – u mnie to jest erytrol. Bezkaloryczny.
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • na polewę: olej kokosowy i woda – po 1,5 łyżki, łyżka karobu (wymiennie na dobrej jakości kakao), łyżka naturalnego miodu, bez dodatku cukru.

Ciasto z fasoli – przygotowanie

Lubicie takie przepisy, przy których się nie trzeba wielce męczyć, prawda? No jak nie, jak tak – większość z Was to Matule, a taki standardowy Matkas to – bez jaj – nie ma czasu na długie godziny w kuchni, bo robi pierdyliard innych rzeczy. Też tak mam, dlatego to ciasto jest dla mnie wybawieniem. Bo robi się je szybko, i sprawnie.

Do miski wrzucamy przepłukaną fasolę i rozdrabniamy ją blenderem. Musicie pamiętać, że im bardziej gładka będzie fasolowa masa, tym mniej będzie się nam to nasze ciasto kruszyło po upieczeniu. Dorzucamy resztę składników na ciasto, i ponownie blendujemy.

A później przelewamy całość do keksówki – nie za dużej, nie za małej 😉 Bo nie oszukujmy się, fale jak w karpatce to nam tutaj nie wyrosną. No i do piekarnika. 180 stopni, grzałka góra i dół, około 45 minut – ale lepiej sprawdzać, bo czasami wystarczy mniej, innym razem to będzie za mało.

Jak ciacho wystygnie, możemy zrobić polewę. Wszystko rozpuszczamy, i podgrzewamy w garnku, no i smarujemy nim wierzch ciasta z fasoli. Schładzamy, i można wcinać. Mega dietetyczne i naprawdę pyszne ciasto – tak, to można grzeszyć 🙂

 

fit ciasto

dietetyczne ciasto

To co.. dacie się przekonać do spróbowania takich fit słodkości? Uwierzcie, że w tym cieście wcale nie czuć fasoli. No.. chyba, że Was umysł zrobi Wam psikusa, ale to tylko dlatego, że macie świadomość, co było w składnikach. Radzę Wam spróbować, i dopiero wtedy ocenić, czy warto 🙂

Udostępnij:
  • Zawsze chciałam zrobić takie ciacho! W weekend spróbuję 🙂

  • Bożena Jędral

    Raz robiłam. Marcin był zachwycony, mi nie smakowało.

  • Nie jadłam jeszcze ciasta z fasoli. Ciekawa jestem czy by mi posmakowało. Muszę spróbować 😊

  • Ja jestem z natury zbyt fit. Potrzebuje raczej czegoś na przytycie😅

  • Angelika Ziętek

    Ja zdecydowanie muszę spróbować tego przepisu ☺

  • MrsGrono.com

    Ale to apetycznie wyglada! I proste dodatkowo!

  • Pierwszy raz słysze o cieście z fasoli! Jestem zaskoczona ze tak świetnie wygląda i pewno smakuje 🙂

  • Wyglada naprawde przepysznie! ❤️

  • marysia -k

    Mmm te ciasto wyglada wyśmienicie ❤️ Uwielbiam takie fit przepisy

  • killukitty

    Bardzo chętnie wykorzystam ten przepis 🙂

  • Magdalena Roszak

    Ciasto z fasoli – brzmi ciekawie 🙂

  • Tetiisheri

    Genialny pomysł. Muszę koniecznie zrobić 💞💞

  • paulyenn.blogspot.com

    Brzmi ciekawie, jeszcze nie próbowałam 🙂