Od kuchni

Wegańskie ciasto bez pieczenia – zdrowa bomba kaloryczna

wegańskie ciasto

Boże – jakie to jest dobre. Orzechy, i kokos, i jeszcze piec nie trzeba, a robi się w sumie nawet szybko, i nie brudząc wielu naczyń. Jak dla mnie – przebija wszelkie batoniki, i diabli wiedzą co tam jeszcze. Nawet od czekolady jest lepsze. Serio. A ja jestem nałogowym pożeraczem czekolad, więc skoro tak mówię, to RACZEJ nie ściemniam 😉 Duży plus za to, że to ciasto bezglutenowe, a tak to się porobiło, że coraz więcej osób tego glutenu jeść nie może. Także – tego.. Jak masz chcicę na słodkie, nie chcesz się przy tym narobić, piec, ani zjeść miliona niezdrowych kalorii, tylko zastąpić je zdrowymi, to mam dla Ciebie fajną opcję. Wodzę na pokuszenie – uważaj!

Wegańskie ciasto na słodkiego głoda – składniki:

Wszystkie składniki są łatwo dostępne, choć jednak raczej nie zawsze mamy je w domu. Także jeśli macie ochotę na to słodkie cudo, spiszcie sobie to, co będzie potrzebne do jego zrobienia bo gwarantuję Wam, że jutro polecicie po to do sklepu (albo jeszcze dziś)

SPÓD:

  • daktyle – wystarczy szklanka – moczymy je we wrzątku przez kwadrans, później odsączamy z wody – można ją wypić.
  • zmielone płatki owsiane – ja mam zawsze mąkę owsianą – też można ją dać zamiennie
  • 1/4 szklanki karobu od BioIndygo  – oczywiście można stosować wymiennie na kakao
  • ryż preparowany – 1/2 szklanki

KREM I WIERZCH:

  • mleczko kokosowe – będzie nam potrzebna TYLKO stała część.
  • masło orzechowe – kremowe (około pół szklanki)
  • łyżka miodu lub innego słodzika
  • na wierzch: orzeszki ziemne i dmuchany ryż

Bezglutenowe, wegańskie ciasto bez pieczenia – przygotowanie:

I to jest bajer, bo jak to zwykle u mnie bywa – nie namęczycie się pichcąc w kuchni. Tym razem też.

Wystarczy, że zblendujecie odsączone daktyle, i wymieszacie je z resztą składników na spód. Później wyłóżcie ciastem keksówkę – na papierze do pieczenie.

Następnie zmiksujcie gęstą część mleczka kokosowego z masłem orzechowym i dodajcie trochę miodu.

Wylejcie wszystko na spód. Posypcie preparowanym ryżem i orzeszkami ziemnymi.

Teraz całość na godzinę do lodówki. Wyjmijcie przed podaniem. A później już przechowujcie w lodówce.

wegańskie ciasto

ciasto bezglutenowe

Pyszne jest. No niebo w gębie – i kto by tam dbał przy takiej okazji o kalorie. Zdrowe są. A nie jakieś tam puste. No! To smacznego!

 

Udostępnij:
  • Obłęd 😉 Świetny przepis. Muszę go kiedyś wypróbować.

  • Szczypta o Mnie

    Interesujące mhm

  • mniam 😀