Od kuchni

Słodki weekend: Szybkie ciasto jagodowe z budyniem – przepis

ciasto jagodowe

Pamiętacie serię przepisów „słodki weekend” ? Postanowiłam do niej wrócić, bo posty z tego czasu cieszą się wciąż dużą popularnością. Co weekend więc dostaniecie ode mnie inspirację kulinarną na słodkości – najczęściej zdrowe/odchudzone. Dziś ciacho, które też nie jest zbyt kaloryczne – pod warunkiem, że cukier zastąpicie innym słodzidłem. Mam dla Was przepis na szybkie ciasto jagodowe z budyniem. MNIAM!

Szybkie ciasto jagodowe z budyniem – składniki

Przedstawię Wam je dwuetapowo. Bo trzeba zrobić i ciasto, i budyniową piankę. Dlatego Bądźcie uważni 🙂

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 250 gram PRAWDZIWEGO masła (musi być zimne)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru (polecam zastąpić np ksylitolem, lub cukrem kokosowym)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

BUDYNIOWA PIANKA

  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe, lub waniliowe (bez cukru)
  • pół szklanki słodzidła
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) lub innej, dobrej oliwy
  • pudełeczko jagód – ja miałam 250 gram

Ciasto jagodowe – przygotowanie

Najpierw, bierzemy się za spód. Zagniatamy wszystkie składniki, dzielimy ciasto na dwie części : jedna 3/4, druga 1/4. Zawijamy w folię aluminiową, i wkładamy do zamrażarki na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy blaszkę – u mnie kwadratowa – smarując ją masłem i wykładając dokładnie papierem do pieczenia.

Po godzinie, ścieramy większą część ciasta na blaszkę. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Wyjmujemy i odkładamy, żeby wystygło.

Kiedy jest już zimne, bierzemy się za dalszą część – budyniową piankę. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy słodzidło – wciąż ubijając na największych obrotach. Później budynie. A na koniec, wąską strużką, wlewamy olej – mieszając już na najmniejszych obrotach.

Wszystko wylewamy na zimny spód. Na wierzch wykładamy jagody i ścieramy resztę ciasta. No i znów do piekarnika. Ta sama temperatura, i jakieś 30 minut – ale trzeba sprawdzać.

Najlepiej, żeby nasze ciasto jagodowe schłodziło się w lodówce przez kilka godzin – wtedy jest najlepsze, ale wierzę, że pewno nie  będziecie mogli się doczekać, żeby go spróbować. Miałam tak samo. Smacznego zatem!

ciasto z budyniem

szybkie ciasto

Udostępnij: