Od kuchni

Zdrowe przepisy – ciasto z mąki kokosowej

ciasto z mąki kokosowej

Mam fioła na punkcie zdrowych produktów i jak tylko mogę, zastępuje nimi te niezdrowe, i mocno przetworzone. Do weekendowych wypieków, często wykorzystuję m.in mąkę kokosową, dzięki której powstają zdrowe przepisy, które cieszą się ogromną popularnością. Wczoraj stworzyłam ciasto z mąki czekoladowej. Mocno czekoladowe, i tak pyszne, że miałam ochotę zjeść całe sama. Ale spokojnie – podzieliłam się z rodzinką. Łapcie przepis, bo jest naprawdę niebiańsko dobre. Choć to się bardziej z kulinarnym grzeszkiem kojarzy – ale raz, nie zawsze, prawda?

Ciasto z mąki kokosowej – niezbędne składniki

Moje zdrowe przepisy zapisuje sobie cała rodzina, i połowa znajomych. Zwłaszcza tych, co to mieli okazję spróbować tychże kulinarnych eksperymentów. A to jest takie ciasto, które można jeść nawet co weekend. Bo smaczne. Czekoladowe. A jednak „lekkie”. Czego potrzebujemy, by je wykonać?

  • mąka kokosowa – około 50 g
  • 3 całe jajka – w sumie to ja nawet dałam 4 , bo nie były za duże
  • pół szklanki roztopionego oleju kokosowego, lub dobrej jakości masła
  • 1/4 mleka kokosowego lub roślinnego (można też dać zwykłe)
  • 3 łyżki karobu – ew. dobrej jakości kakao
  • ksylitol lub inny słodzik do smaku
  • i jeszcze na polewę : mleko kokosowe, dobrej jakości GORZKA czekolada

Ciasto z mąki kokosowej – przygotowanie

To jest naprawdę banalnie proste. I niech ktoś mi powie, że zdrowe przepisy są czasochłonne, i dlatego woli jeść jakieś przetworzone, niezdrowe badziewie, to uduszę!

Wystarczy zmieszać ze sobą suche składniki, później mokre, i wszystko ze sobą połączyć. Konsystencja będzie dość zwarta.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Grzałka góra i dół. Wszystko wykładamy na niewielką tortownicę, lub małą, kwadratową blaszkę, wygładzamy, i przyklepujemy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut, ale trzeba sprawdzać, czy patyczek, po włożeniu w ciasto, będzie całkiem suchy – ma być.

Studzimy. Robimy polewę z gorzkiej czekolady i mleka kokosowego. Oblewamy nią ciasto i wstawiamy wszystko do lodówki na kilka godzin.

zdrowe przepisy

dietetyczne ciasto

Wygląda super – niczym takie brownie, czy murzynek, ale jest dużo bardziej czekoladowe. No niebo w gębie po prostu. Nie ma chyba lepszego połączenia nić kokos, i czekolada przecież. Pozostaje mi życzyć smacznego. I mam nadzieję, że będzie wam smakować tak samo, jak nam!

Udostępnij: