Od kuchni

Chleb gryczany, bezglutenowy – TYLKO 3 składniki!

chleb gryczany

Nie ma to, jak domowy chlebek. Zawsze będzie najlepszy. Nawet, jak nie do końca wyrośnie, i będzie zalatywał zakalcem, i tak będzie mniam! Bo przecież swój,  i serducho trzeba było włożyć w jego przygotowanie. Dzisiaj, mam dla Was prawdziwy SZTOS. Kulinarną petardę. Chleb gryczany, bezglutenowy, i to z tylko 3 składników! Wprawdzie przygotowuje się go dość długo, ale jest w tym przygotowaniu jednocześnie niezwykle prosty. To co.. przepis? A jakże!

Chleb gryczany, bezglutenowy – czego nam potrzeba?

Obiecałam, że będą tylko 3 składniki, i tak też się stanie. Sama nie mogłam w to uwierzyć, gdy pierwszy raz trafiłam na ten przepis. Było to jakieś 6 tygodni temu. Od tego czasu piekę chleb gryczany przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy nie warto byłoby zrobić większej ilości, i po prostu zamrozić – nie próbowałam póki co, ale pewnie w końcu to zrobię. No dobra.. czego potrzebujemy?

  • kasza gryczana – ALE KONIECZNIE NIEPALONA – 500 gram
  • sól himalajska – mniej więcej 3 łyżeczki
  • woda – 700 ml, choć przyda się też więcej, do uzupełnienia.

To wszystko. Naprawdę. Z tych trzech składników wyczarujecie obłędnie smaczny, i bezglutenowy chleb.

Domowy, bezglutenowy chleb gryczany – przygotowanie

No i teraz muszę rzec, że będzie to zabawa dla  cierpliwych. Ja, za pierwszym razem, tak bardzo nie mogłam się doczekać by sprawdzić co mi z tego wyjdzie, że niecierpliwie przebierałam nóżkami i czas mi się okrutnie wydłużał.

Najpierw kaszę dokładnie płuczemy, i zalewamy całą wodą. Odstawiamy na całą noc, a przynajmniej na osiem godzin. Kiedy rano będziesz chciała przemieszać kaszę zauważysz, że pewno na wierzchu zebrała się pianka a ziarenka stały się kleiste – nie przejmuj się tym, tak ma być. Dolej wody – uzupełnił ją po prostu. I znów odstaw. Tym razem do wieczora. Pamiętaj, żeby ziarenka kaszy znajdowały się zawsze pod minimalną ilością warstwą wody.

Pod wieczór zlej nadmiar wody, a klejącą kaszę przełóż do blendera i dokładnie zmiel. Dodaj sól. Wyłóż wszystko do foremki chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika – ale zimnego. Albo owiń keksówkę ściereczką i odstaw znów na całą noc. Rano ciasto będzie prawie wydostawać się poza formę. Teraz więc nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz około 55 minut, wciąż kontrolując stan chlebka. Skórka ma chrupać, i lekko pękać na środku.

Teraz już wystarczy wyjąć nasz chlebek, dobrze wystudzić na kratce, i się nim zajadać.

chleb gryczany

My, jedliśmy z  ketchupem z cukinii. Robiliście kiedyś? Jest PRZEPYSZNY!  I pewno na niego też pojawi się niebawem przepis. Ale tak naprawę to pyszny byłby pewno ze wszystkim, albo nawet na sucho. Mi jednak nie przypasował ze słodkimi dodatkami. No ale – o gustach się podobno nie dyskutuje 🙂 Znaliście ten przepis? Robicie domowe pieczywo?

Udostępnij:
  • Gosiaczek

    Ketchup z cukinii – owszem i zgadzam się jest przepyszny, ale chleba jeszcze nie robiłam, a glutenu akurat nie toleruję więc chętnie skorzystam 🙂

  • Robię podobny, ale jednak z drożdżami 😉

  • Bardzo często robię ten chlebek. Uwielbiam jego smak i to, że chociaż jego przygotowanie wymaga czasu, to jednak nie jest w ogóle pracochłonne. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny, zawsze wychodzi a w dodatku nie wymaga skomplikowanych składników! Czego chcieć więcej? Od czasu do czasu lubię dodawać do niego czarnuszkę, która jak dla mnie świetnie się z nim komponuje 🙂