Od kuchni

Przepisy z białkiem – jak wykorzystać odżywkę białkową? 3 patenty!

Jakiś czas temu, spotkaliśmy się ponownie w Redakcji naszego gnieźnieńskiego portalu po to, by porozmawiać o tym, jak robić fajne zdjęcia na instagrama. Było to spotkanie z innymi Influancerami, dlatego też chętnie przyłączyli się do niego sponsorzy: między innymi nasza gnieźnieńska marka – PF Nutrition, i to dzięki niej, mam przyjemność testować odżywkę białkową, o smaku wanilii. Po jej otworzeniu pomyślałam sobie, że najbardziej idealnie, będzie zrobić z niej lody – bo tak też pachnie – albo po prostu koktajl. Ale postanowiłam trochę bardziej pokombinować, i wyszły mi 3 fajne przepisy z białkiem!

Do czego służy odżywka białkowa?

Na wstępie powinnam dodać, że marka ma w ofercie naprawdę wiele różnego rodzaju produktów. To nie tylko białko. To również witaminy, spalacz, kreatyny, preparaty przedtreningowe, i wiele innych. Ja jednak siłowni nie znoszę, a moją ulubioną formą aktywności są spacery, lub taniec, także ani przedtreningówka, ani żaden wspomagacz budowania mięśni mnie nie interesował. Jeśli natomiast chodzi o spalacz, jestem wierna Trizerowi, i tak pewnie już pozostanie. Odżywka białkowa jednak mnie zaciekawiła.

Już dawno wynalazłam w internetach całe mnóstwo przepisów z białkiem, jako głównym składnikiem. Zatem skoro przytrafiła się okazja, postanowiłam spróbować właśnie tego produktu, wybierając jednocześnie najbardziej uniwersalny smak – wanilię.

A co potrafi taka odżywka białkowa? A no, całkiem sporo:

  • redukuje tkankę tłuszczową – co brzmi zdecydowanie kusząco
  • rzeźbi sylwetkę i zwiększa wytrzymałość mięśni
  • przyspiesza anabolizm, i hamuje katabolizm – to też robi wrażenie
  • idealnie sprawdza się jako uzupełnienie niskowęglowodanowej diety

Wartość energetyczna w miarce, to 122 kcal. Jak sobie to rozpuścicie z odtłuszczonym mlekiem, i zamrozicie, to macie fajne, zdrowe lody białkowe. Są pyszne, próbowałam. Ale teraz chcę Wam pokazać inne przepisy z białkiem. No to.. zaczynamy!

Przepisy z białkiem – omlet białkowy

To jest mój hit. Jak wiecie, ja uwielbiam omlety. Ale do tej pory jadłam głównie te wytrawne. Z dużą ilością warzyw, czasem z odrobiną kurczaka. Ale w tym omleciorze się po prostu zakochałam, bo robi się łatwo, szybko i jest taaak pyszny, że o Matko i Córko!

Czego potrzebujemy?

  • 2 jaj
  • miarki odżywki białkowej
  • odrobiny oleju kokosowego
  • owoców  takich, jakie lubimy, u mnie to był banan, i trochę jagód

Także w sumie, to można powiedzieć, że to jest omlet dwuskładnikowy. Bo wystarczy że zmiksujemy – albo rozbełtamy dokładnie – nasze jaja i odżywkę, i hop, siup, na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Przykryj pokrywką. Po chwili odwróć na drugą stronę. A później ziuu na talerz, owoce, zamykamy, i można wcinać. Takie proste, a takie dobre!

Przepisy z białkiem – kulki mocy

Choć ja, nazwałam je kulkami szczęścia. Są przeboskie. I też w sumie 3 składnikowe. Można z nimi kombinować, jak się tylko chce. Do środka coś włożyć – orzechy np. I jak się je obtoczy w wiórkach kokosowych, to nam wyjdzie taka podróba Ferrero Rocher – no ale umówmy się, że o wiele lepsza, i zdrowsza. No hello 😉

Czego potrzebujemy?

  • 1 miarka odżywki białkowej
  • 1 miarka mąki kokosowej
  • odtłuszczone mleko – do odpowiednie konsystencji, lejemy na oko. Można je zastąpić jogurtem. I można też dodać na przykład łyżkę masła orzechowego. Ale ja nie chciałam tak bardzo polecieć z kaloriami.

Jak zrobić? 

No łatwiej już być nie może. Bo wkładamy wszystko do miseczki, i mieszamy dokładnie. A później lepimy z tej masy zgrabne kuleczki. Wyszło mi 5. Ale zanim zrobiłam zdjęcia, skusiłam się na trzy – o zgrozo.. Nie łatwo jest być taką słodką dziurką 😉

 

Dietetyczne muffinki z fasoli z odżywką białkową

No i to w sumie jedyny przepis, trochę bardziej skomplikowany, choć tak naprawdę, to wszystko robi za nas blender.

Składniki: 

  • biała fasola – cała puszka
  • półtora miarki odżywki białkowej
  • białko z jednego jajka
  • łyżka masła orzechowego – takiego sto procent
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

Wszystkie te nasze składniki blendujemy na gładką masę, i przekładamy do foremek. Ja podlałam trochę mlekiem, bo mój blender nie dał rady, ale dzięki temu masa nie była taka zwarta. Wyszły 4 muffinki z fasoli.

Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – grzałka góra i dół. I zostawiamy je tam na 20 minut Jeszcze ciepłe, smarujemy masłem orzechowym, i możemy zajadać, najlepiej ze szklanką mleka.

Samo dobre, co? Pewnie teraz już zawsze będę miała odżywkę białkową pod ręką, bo tyle jeszcze przepisów zostało do wypróbowania. A Wy, macie jakieś swoje patenty na białko?

Udostępnij:
  • Te kulki mocy wyglądają świetnie, zachęciłaś mnie 🙂