Dzieciowo

Zdrowe tłuszcze dla dzieci – dobra oliwa z oliwek

Czy Wiecie, że jest kraj, w którym codziennie podaje się dzieciom kieliszek oliwy, aby prawidłowo się rozwijały? To Hiszpania. U nas tymczasem trwa gonitwa za byciem fit co u większości osób oznacza zupełne odrzucenie tłuszczu wszelkiego rodzaju. A przecież te dobre tłuszcze – takie na przykład jak oliwa dla dzieci – są niezbędne w naszej codziennej diecie. NIE DAJMY się zwariować!

Zdrowe tłuszcze? Przez chwilę sama przesadzałam

Bałam się wszelkiego rodzaju tłuszczu i zupełnie odrzuciłam wszystko, co nie było 0%. No.. może nie pożegnałam się jedynie z olejem kokosowym, który stoi sobie na półeczce i zawsze mam spory jego zapas. Ale Chłopcy jedli przecież tak jak ja, i to, co ja. Na początku to wcale nie było łatwe, bo przywykli do niezdrowego jedzenia i trudno było ich nakłonić do próbowania nowych smaków, ale w tej chwili mogę dumnie rzec, że odżywiamy się zdrowo – cała nasza trójka, a chłopaki polubili wszystkie zamienniki niezdrowego jedzenia. Przestaliśmy jednak bać się dobrego tłuszczu i w lodówce zawsze jest PRAWDZIWE masło a na parapecie stoi oliwa dla dzieci.

Zdrowe tłuszcze : Oliwę można zajadać na ciepło, i na zimno

Chociaż to oliwa dla dzieci, ma specyficzny smak. Jest jednak dość delikatna. Dodajemy ją do sałatek, moczymy w niej domowy chlebek, albo przygotowujemy na niej potrawy na ciepło. Oliwa dla dzieci Casas de Hualdo ma  owocowy aromat. Pachnie jednak dość intensywnie co zauważyć można zaraz po odkręceniu buteleczki. A sama butelka jest przepięknie zdobiona staje się więc doskonałą ozdobą stołu.
Nie testowałam nigdy wcześniej takich nowości. W ogóle byłam zielona, jak ta oliwka, jeśli chodzi o dobrej jakości oliwy. Od czasu gdy odżywiam się zdrowo, moja wiedza na ten temat jest znacznie bardziej obszerna i z czystym sumieniem mogę Wam polecić TEN właśnie produkt. Ja ma  w swojej „kolekcji” wprawdzie też takie oliwy dla DOROSŁYCH 😉 (o zdecydowanym smaku i zapachu) , ale i tak najchętniej sięgam po buteleczkę moich Bąków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść oliwę?

Powodów jest całkiem sporo. Wydawało mi się, że oliwa z oliwek może tylko podnosić cholesterol ale okazuje się, że potrafi właśnie obniżyć ten zły. Podobno zajadanie codziennie oliwy z oliwek sprawia, że jesteśmy też aż o 30 procent mniej narażeni na choroby serca. I coś, co mnie osobiście bardzo zaskoczyło. DIETA = brak tłuszczu a przynajmniej jego maksymalne ograniczenie. Tak myślałam… a później mnie uświadomiono, że dzięki oliwie nie odczuwa się głodu a kiedy się ją stosuje nie trzeba obawiać się efektu jojo.

Długo by tak można jeszcze rozprawiać nad pozytywnymi właściwościami oliwy z oliwek. Ciekawa jestem, jakie jest Wasze zdanie na temat tłuszczu w diecie. Jakich produktów używanie do gotowania? Lubicie oliwy? A może jednak wygrywa w Waszym rankingu tradycyjny olej? Albo.. MARGARYNA? Dajcie znać, jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie 🙂

Udostępnij:
  • Zdjęcia profeska – mówię o modelu 😉 Oliwy z oliwek używam do sałatek… do całej reszty potraw tylko olej kokosowy – jakos bardzo mi przypadl do gustu 😉

    • tiaaa.. on to urodzony model Ciotka, przecież Wiesz 😉 ja też oliwa tylko na zimno. chociaż do makaronu np też dodaję.

  • Moje dziecko w ogóle nie toleruje żadnego smarowidła na chlebie, wiec ten problem mi odpada 😉 I źle, i dobrze… Wybrałabym masło, gdybym miała czymś smarować chleb Liwce, albo awokado 🙂 Mam nadzieję, że jak będzie starsza to przestanie się bać nowych smaków i będziemy razem testować to co zdrowe. Na razie staram się dawać po prostu dobry przykład. Czasami smażę naleśniki na oleju kokosowym , ale bardziej się przypalają 🙁

    Czy na tej oliwie dla dzieci można tez smażyć?

    • a nie wiem szczerze mówiąc. czy nie straci jakichś walorów smakowo zdrowotnych wówczas 🙂

  • Dobry tłuszcze nie jest zły 🙂 – ale właśnie ważne, żeby był odpowiednio tłoczony i generalnie spełniał te wszystkie wymieniane przez specjalistów kryteria. Świadomość taką oczywiście mam – ale oliwa u nas bardziej do sałatek, natomiast na chlebek masło 🙂

    • moi lubią sobie chlebek pomoczyć w tej oliwie. a smarować go raczej nie lubią za bardzo. wolą tak na sucho, z szyneczką np

  • Używam oliwy do sałatek, ale znajdziesz u mnie też olej rzepakowy, schab smażę na smalcu, a na co dzień pijemy tran .

    • też mam olej w lodówce 😉 ale smalcu nie znoszę 😉

  • Używam oliwy z oliwek, często nawet na niej smażę (choć nie wiem czy powinnam). Planuję wypróbować olej kokosowy. Do jajecznicy czy pieczarek to stosuję tylko i wyłącznie masło, za to smalec tragicznie się mi kojarzy, źle mi pachnie i nie smakuje.

    • Olej kokosowy BAAARDZOO polecam 🙂 ma wysoką temperaturę dymienia i w sumie trudno coś na nim przypalić 😉
      Smalec i mnie kojarzy się nie najlepiej.