Od kuchni

3 przepisy na najlepsze, dietetyczne ciasta z warzywami

Ostatnio moooocno kombinuję w kuchni 🙂 Nadarzyła się ku temu okazja, bo ja lubię gotować dla kogoś. A, że drzwi „od domu” się nie zamykają, to jest „na kim” eksperymentować 😉 Kucharzymy więc sporo. Zdrowo, dietetycznie ale i smacznie. I tak, udało się wyczarować między innymi 3 ciasta, których bazowym produktem są warzywa. A one słodkie są – serio! I jeszcze naprawdę MNIAM!

Fasolowe brownie z orzechowym kremem

Tak – to to, co widzicie u góry. Moje odkrycie. No bo kto by się spodziewał, że będąc na diecie można się zajadać murzynkiem? I to jeszcze z fasoli?? A tej fasoli wcale nie da się wyczuć – serio. Dietetyczna ciasta z warzywami mają to do siebie, że smak tych warzyw gdzieś się gubi. W tym przypadku mocno wyczuwalny jest za to posmak czekolady – dzięki dodatkowi odtłuszczonego kakao.
Oryginalny przepis był bez kremu. Ale ja poszalałam, i zmajstrowałam taki z masła orzechowego (100 procentowego), kremowego serka odtłuszczonego i odrobiny naturalnej wanilii. Jak dla kogoś wszystko jest mało słodkie, to można dosłodzić ksylitolem. Ja częściej używam cukru kokosowego. Przepis dostępny jest tutaj –> KLIK.

Ciasto marchewkowo cytrynowe

Moje totalne zaskoczenie. Myślałam, że będzie raczej smakowało marchewką 😉 I w sumie to ona i tak jest słodka, więc jej smak raczej by mi nie przeszkadzał. Jest jednak zupełnie inaczej. Dla mnie, najbardziej wyczuwalnym aromatem jest tutaj cytryna. Ciacho pięknie pachnie i szczerze mówiąc, to zastanawiałam się czy dam radę go nie wpałaszować zanim przyjdą moje Baby 😉 Też im smakowało, i w kilku domach moje marchewkowo cytrynowe ciasto zagościło już na stołach. Sami zobaczcie jak pięknie się prezentuje:
Aż chce się jeść, co? Jak macie ochotę upiec, przepis jest dostępny tutaj –> KLIK.

Ciasta z warzywami –  Cukiniowe ciasto z orzechami – bez mąki!

I to też mega zaskoczenie. Chociaż szczerze mówiąc, smakowało mi najmniej ze wszystkich. Lubię orzechy, cukinii nie dało się wyczuć, ale coś bym jeszcze w tym przepisie zmieniła. Podrasowała go jakoś. Mimo wszystko, jest smaczne, pokusiła bym się nawet o stwierdzenie, że w związku ze sporą zawartością orzechów nadaje się nawet na ciasto świąteczne i kto wie.. może zagości na moim wigilijnym stole – ale już podrasowane, na bank 🙂 Wygląda tak:
A przepis na to ciacho, znajdziecie tutaj — > KLIK.

Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że fit kuchnia może być taka smaczna 🙂 W dodatku to dietetyczne gotowanie UZALEŻNIA 😉 A Wy.. macie jakieś swoje ulubione fit przepisy na słodkości? Może też z dodatkiem warzyw?

Udostępnij:
  • Marchewkowe ciasto to moje "sztandarowe ciasto" – nikt się mu nie może oprzeć:)))
    Twoje wyglądają apetycznie!!!

    • nooo a to takie bardziej chyba cytrynowe 😀 bo pachnie cytryną zawsze w całym domu 🙂

  • Znałam tylko marchewkowe, ale ostatnio przyjaciółka zaskoczyła mnie buraczkowym tzn. jeszcze nie próbowałam, ale podobno bardzo smaczne. I Twoje propozycje kuszące.

    • ja też nie próbowałam, ale czuję się podkuszona 😉

  • Ja uwielbiam ciasto ostatnie moje odkrycie ciasto Shrek czyli ze szpinakiem pycha, a do tego muffinki jabłkowo-marchewkowe i ciasto dyniowe.

    • noo bo kto nie lubi słodkiego? 😀

  • Fasolowe Brownie ♥

    https://roseaud.blogspot.com/

  • Słyszałam już o marchewkowym. Jadłam kilka razy i jest na prawdę pyszne. Nigdy jeszcez go nie robiłam, tak samo jak innych warzywnych ciast 😉

    • to moje jest trochę inne, tutaj jest przewaga smaku cytryny.. i zapachu

  • Marchewkowe wyglada obłędnie!!

    • a smakuje jeszcze lepiej

  • Anonimowy

    Serdeczności , Króluj nam Chryste ! Zapraszam
    http://www.skrzynkaintencji100.bloog.pl

    • yyy…. odwiedzę 😉

  • Świetne te przepisy! Chętnie wypróbuję 😉

    • pochwal się jak wyszło 😉