Bez kategorii

Tarta szpinakowa na bogato – pomysł na obiad

Smaczna na zimno, i na ciepło. Można ją zajadać w porze obiadu, ale idealna będzie również na kolację. Tarta szpinakowa to u nas prawdziwy hit i kolejny pomysł na podanie szpinaku.  No i pomysł na obiad!

Wspominałam Wam już, że staram się moim Bąkom przemycać szpinak w czym się da. Zwłaszcza, że sama baaardzo polubiłam jego smak, i mogłabym go jeść codziennie. Cóż no.. zdrowy jest przecież..

A że lubię kulinarne eksperymenty i tzw. „czyszczenie lodówki”, to pokusiłam się na taki eksperyment przy okazji niedzielnego obiadu. Co nam z niego wyszło?

Tarta szpinakowa , pomysł na obiad – składniki

Nic szczególnego, bo większość z tych składników to każdy z Was ma w lodówce- serio.

Ciasto:

 

  • mąka – 400 gram
  • masło (może być margaryna, ale z masłem tarta będzie smaczniejsza. Przy tej ilości mąki potrzeba nam około 200 gram
  • 1 żółtko
  • niewielka szczypta soli
Farsz:
 
W naszej wersji było to:
  • opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
  • pieczarki – 300 gram
  • pierś z kurczaka podwójna
  • kilka plasterków żółtego sera
  • mały jogurt naturalny
  • 2 jajka

Tarta szpinakowa – przygotowanie

Najpierw trzeba zając się ciastem. Masełko trzeba schłodzić. Kroimy je w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami i wrzucamy do lodówki.
Po kwadransie można je rozwałkować, i rozłożyć na formie do tarty.
Piekarnik na 200 stopni, górna i dolna grzałka ale BEZ termoobiegu. Ciasto nakłuwamy widelcem i wjazd do piekarnika na mały kwadrans. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Podsmażamy mięsko, i pieczarki. Na oddzielnej patelni szpinak z czosnkiem. Mieszamy wszystko razem.
Po kwadransie wykładamy na tartę i całość zalewamy jogurtem rozmieszanym z jajkami a na wierzch układamy plasterki sera. I teraz jeszcze na 25-30 minut do piekarnika.
Mmmm…. Teraz to już na pewno czujecie na pachnie.. i wygląda pewnie podobnie, hm?

 

 

 

 

A jaka jest Wasza ulubiona tarta? Podzielicie się  z nami przepisem ?

Udostępnij:
  • Nie lubię szpinaku, ale mogłabym go zastąpić na przykład brokułem. Mniam.

    • Moglsbys. Tarta z brokulem jest rownie pyszna. Ja wtedy dodaje fete 😉

  • Szpinak uwielbiam, a tatry w życiu nie robiłam, nawet blaszki nie mam do tatry. Ale teraz narobiłaś mi smaka i jak tylko wybiorę się na zakupy, to kupię takową blaszkę i chyba przepis wykorzystam 🙂

    • Zrob koniecznie, zakochasz sie;)

  • dla mnie troszku mniej sera i idealnie <3
    uwielbiam również szpinak, mniam!

    • Moze byc wgl bez sera 🙂

  • Jeny wygląda to pysznie. Aż zgłodniałam 🙂

    • 🙂 prosta w przygotowaniu. Sprobuj 🙂

  • Szybki i prosty przepis 🙂
    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    • I jest bardzo smaczna 🙂

  • S.

    Ja szpinak tylko z kaszą 😛 tak to nie lubię i nawet jak ta tarta ładnie wygląda to mnie nie przekonuje 😀

    • a z kaszą to my nie próbowaliśmy 🙂

    • S.

      Super jest 🙂 kaszę mazurską i szpinak mrożony i zmielony 🙂 do tego mama dodaje skwarki a ja wolę bez i tylko tak jem 🙂 A tarta naprawdę wygląda fajnie ale jestem takim niejadkiem, że niestety ale już w tym wieku nic nie uda się we mnie wmusić 😀

  • Uwielbiam szpinak ze wszystkim 😀 Twój przepis wydaje się być na prawdę smakowity 🙂

    • ojjj jest smakowity 🙂 spróbuj, potwierdzisz 🙂

  • Coś mi się wydaje, że po takim daniu przekonałabym się do szpinaku 😉 Bo na razie jedyna forma w jakiej go jem to do kanapek zamiast sałaty 😀

    • czyli na świeżo?:) ja bym chyba na świeżo nie zjadła chociaż.. kto wie? 😉

    • Tak na świeżo 🙂 Zielone chrupiące w kanapce 🙂

  • Wygląda naprawdę świetnie! 🙂

  • Mniam… robisz smaka ciężarówce 😉

  • Pychotka!

  • Kocham takie tarty 🙂

  • uwielbiam szpinak w każdej postaci 😀

  • Lubię takie wytrawne, kruche ciasta….mniam 🙂

  • Kocham makaron ze szpinakiem… ale tarty jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję! 🙂

  • J.

    Uwielbiam tarty i uwielbiam szpinak – kupuję to!!! 😉 http://virgo1982.blogspot.com/

  • O ja cie ! Ty to dopiero pysznosci serwujesz ! 🙂 trzeba wyprobowac przepis 🙂

  • Lubie szpinak tylko reszta rodzinki nie bardzo więc sporadycznie coś z nim robię. Tarta wygląda naprawdę smacznie :).

  • Nominowałam Cie do Liebster Awards 🙂 wiec czekam na odpowiedzi :*

  • tarty są ok, na słono i na słodko 🙂 lubię, bo zawsze się udają. przynajmniej nie miałam problemu, że coś nie wyszło

  • Niestety Rodzicielka nabyła jakiś czas temu silikonowe formy do tart. Dwa lub trzy razy ciasto wyszło z piekarnika surowe i od tamtej pory nie próbujemy tart. 🙁 Trochę szkoda, zwłaszcza po przeczytaniu przepisu i zobaczeniu jak to wszystko ładnie może wyjść.

    Pozdrawiam!

  • tarta ze szpinakiem jest moją ulubioną tartą!

  • Ja uwielbiam! Poznałam ją dopiero kilka lat temu i od tego czasu kocham szpinak, mogę jeść w każdej postaci. Wcześniej bym nie ruszyła 🙂

  • Uwielbiam tartę szpinakową! 🙂

  • Uwielbiam tarty i szpinak, ja nie dodaję pieczarek ale ten przepis wypróbować muszę. Aż mi ślinka cieknie

  • Smakowicie się prezentuje! I pomyśleć, że jeszcze niedawno na szpinak mówiłam bleee 😉

  • Wygląda cudownie 🙂

  • a ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty :O chyba czas nadrobić, bo ta wygląda super:)

  • Rewelacyjna 🙂 Dawno nie robiłam 🙂

  • Wygląda bardzo smacznie! Musimy w końcu przekonać się do tart 😀

  • Muszę ją zjeść 😀

  • No, a ja dzisiaj też robiłam szpinak w wersji sosikowej, z polędwiczką wieprzową. Mąż średnio był zachwycony – pewnie z takiej tarty byłby o wiele bardziej!!! 🙂 Muszę zrobić next time 🙂

  • Chciałabym umieć gotować 😀

  • Ciekawy przepis :))

  • Super! Uwielbiam szpinak. Moje dziecko też, ale tylko w towarzystwie śmietany. Chyba nieco zmodyfikuję przepis i też zrobię taki obiadek. 🙂

  • Ostatnio polubiłam szpinak i zajadam go z makaronem. Ostatnio moje umiejętności kulinarne z poziomu beznadziejna wskoczyły o level wyżej i jakiś czas temu wykonałam tartę ze śliwkami. Myślę, że kwestią czasu będzie jak zrobię tę ze szpinakiem.