Bez kategorii

2 szybkie, najprostsze ciasta z cynamonem i owocami

Czym Waszym zdaniem pachnie jesień? Dla mnie, jest to przede wszystkim zapach jabłek, i cynamonu. A wczoraj pachniało w naszym domu tymi dobrociami i właśnie z tej okazji mam dla Was przepis na dwa, szybkie i absolutnie najprostsze ciasta. 

To moje odkrycie ostatnich dni – oba ciasta. Przepyszne, wilgotne, pachnące, ale najważniejszą ich domeną jest to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, a w dodatku do ich wykonania nie potrzebujemy nawet miksera – bez jaj (dosłownie, i w przenośni)

Miko chciał z jabłkami, Feli bananowe. Szału już dostawałam od tego ich przekrzykiwania się poszłam więc za ciosem, i postanowiłam zrobić DWA. A co.. wtedy i wilk był syty, i owca cała.. a jak zajadali, to aż mruczeli pod nochalami.. No, ale co ja tu będę zachwalać,, przepisem rzucę, sami spróbujcie.

Najprostsze ciasta – ciasto bananowe

Składników potrzeba niewiele:

  • banany – sztuk cztery, i to najlepiej takie dojrzałe już – łatwiej pognieść a i słodsze są
  • mąka pszenna  – 2 szklanki
  • olej – pół szklanki wystarczy
  • no i cukier- też pół szklanki ale jeśli lubicie mniej słodkie, wsypcie mniej
  • achh no i proszek – jaj nie ma, a wyrosnąć musi – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie jest BANALNIE proste. Uwierzycie, że wystarczy nam do tego miska i widelec? Rozgniećcie nim banany, a później dorzućcie do nich wszystko po kolei. Ja do podanych składników dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu i rodzynki. 

Wymieszajcie i… już. Można ciasto wykładać na blaszkę i wrzucać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ja piekłam bez termoobiegu na dolnej i górnej grzałce przez 30 minut.

Najprostsze ciasta – szarlotka sypana

To jest dopiero wynalazek. No bo jak z samych praktycznie suchych składników wyczarować przepyszne ciacho? A ja Wam mówię, że się da!

Składniki:


  • 4, spore jabłka ( jak największe)
  • cynamon – my lubimy i dałam łyżeczkę, ale nie trzeba
  • mąka pszenna – 1 szklanka 
  • kasza manna – też 1 szklanka
  • no i cukier – w zależności od tego jak słodkie lubicie ale powinno być 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
  • odrobina soli – mała szczypta
  • no i masełko – jakieś 3/4 kostki ale można zastąpić margaryną
Wszystko.. Ale prawdziwe cuda to się będą działy dopiero teraz.. 
Obieramy jabłuszka – ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli lubicie cynamon, dosypcie do nich i odstawcie, niech przejdą..
Co dalej? Dalej to.. wrzucamy wszystkie suche składniki do michy, mieszamy, a później dzielimy je na 3 części. I już.. 
Bierzemy blaszkę, sypiemy jedną część „ciasta” na spód, rozkładamy równomiernie i przykrywamy ją połową jabłek – trzeba je także równo rozłożyć. 
Później znów „ciasto” i jabłka.. i „ciasto” a na koniec… margaryna (lub masło), która wcześniej powinna poleżeć trochę w zamrażarce, bo trzeba ją zetrzeć na górę ciasta – również na grubych oczkach.
A teraz już tylko wjazd do piekarnika i czekamy przez około godzinkę (180 stopni, górna i dolna grzałka bez termoobiegu)
Myślicie, że nic z tego nie wyszło? Ojjj to już Wam pokazuję, jak bardzo się mylicie:

Polecam Wam gorąco przygotowanie tych ciast, jeżeli macie niewiele czasu i… składników 🙂 Nie potrzebujecie miksera, jaja też będą zbędne, a wyczarowanie tych smakołyków to zaledwie kilka minut – lepiej być nie może, serio. 

A może Wy, macie jakieś swoje przepisy na najprostsze ciasta, które zrobi nawet najgorsza, kuchenna łamaga? 😉
Udostępnij:
  • Pychotka. Bananowe pewnie u nas na dniach będzie,bowiem jeszcze nie robiłam. Natomiast szarlotka oraz owoce pod kruszonka- zwłaszcza teraz,jesienną porą- często goszczą u nas w domku i w brzuchu 🙂

    • do bananowego możesz też dodać np orzechy 🙂 i wgl bakalie wszelkiego rodzaju.
      Też się lubimy dosładzać jesienią – i nie tylko jesienią 😀

  • Ja sypaną szarlotkę robię z pokrojonych jabłek, też wychodzi 😉 I daję połowę "ciasta" na spód, na to jabłka i drugą połowę. Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne!

    • a no.. w końcu jabłka i tak się upieką i sok puszczą 🙂 a w sumie pokroić może i szybciej 🙂 ja miałam pomocnika, który chciał tarkować, więc mu tej radości nie odbierałam 🙂 i wiem,że można ciacho na pół podzielić ale… woleliśmy takiego piętrowca 😉
      A ciasto jest zdecydowanie przepyszne 🙂

  • Muszę spróbować zrobić bananowe.Fajne przepisy i ciekawy blog.Pozdrawiam autorkę.

    • zrób koniecznie, jeśli lubisz wilgotne ciasta o zbitej konsystencji 🙂

  • Jestem typowym „francuskim pieskiem”. Uwielbiam owoce, pod warunkiem, że nie są w żaden sposób przetworzone – jedyny wyjątek to kompocik, gdzie są całe owoce 🙂 Ale aby nie było, też dam przepis na coś pysznego, kokosanki:
    Dwa białka z kurzych jaj
    niespełna pół szklanki cukru
    dwie szklanki wiórek kokosowych
    szczypta soli.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, stale ubijając masę, dodawać cukier małymi porcjami, a na koniec kokos, już większymi porcjami. Na blasze wyłożonej folią układać małe, niekoniecznie idealne kulki (tak z łyżki stołowej). Piec w piekarniku w temp. 190 stopni nie dłużej niż dwanaście minut. W sumie ciasteczka są gotowe w dwadzieścia minut. Pychotki 🙂 Zamiast wiórek kokosowych mogą być mielone orzechy lub migdały.
    Pozdrowienia

    • Ty Wiesz, że ja NIGDY nie robiłam takiej domowej bezy ?:) Moje Bąki za kokosem nie przepadają – ale ja lubię 😀 Im można czymś zastąpić 🙂 Także ten, tego…. jak wrócą z przedszkola, znów będzie zabawa w kuchni 😀 Bo jaj Ci u nas dostatek – mamy Babcię ze wsi 😀
      Ja tam lubię owoce w każdej postaci 🙂 i świeże , i przetworzone 😉

    • Ale to nie są bezy w sensie stricte. Prawdziwe bezy proszę, choć tu już trzeba zdecydowanie więcej czasu:
      cztery białka
      szczypta soli
      200 g (szklanka) cukru
      Ubić białka z solą na sztywną pianę i powoli, małymi porcjami (to ważne) dodawać cukier stale ubijając pianę. I piec w temperaturze 120 C około godziny, czasami dłużej byle się nie przebrązowiły.
      Smacznego 🙂

    • 😀 no zadziwiasz mnie, no 😉

  • W kuchni lubię prostotę i smak. I to właśnie jest w Twoich przepisach. Uwielbiam jabłkowe wypieki, więc na pewno wypróbuje Twoją propozycję.

    • prostota.. zdecydowanie jako mama dwóch Bąków też to cenię najbardziej 🙂 więc tak właśnie zazwyczaj gotujemy.. prosto i smacznie 🙂

  • Muszę wypróbować 🙂 Cynamon i jabłka to moje klimaty i to nie tylko zimą czy jesienią! W ogóle cynamon to moja ulubiona przyprawa i zapach 🙂 A pierwsze ciasto musi być pyszniutkie 🙂

    • ja też lubię to połączenie – pieczone jabłka też tylko z cynamonem. I wanilię uwielbiam 🙂

    • MyWay, a jakiej wanilii używasz? 🙂

    • Przyznaję bez bicia, że czasem wrzucam cukier wanilinowy, ale to nie to samo co prawdziwa laska wanilii 🙂 i z tej korzytam najczęściej 🙂

  • Oba ciasta wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Z kaszą manną szarlotki nie robiłam , muszę spróbować 😉

    • smacznego zatem 🙂

  • Ciasto cynamonowe na jesień to całkiem fajny pomysł 🙂

    • no nie tak do końca cynamonowe, bo główną rolę pełni tutaj banan i jabłko raczej 😉

  • Lubię ciasta z jabłkami, więc przepisy wypróbuję. Twoje wyglądają smakowicie.
    Dziękuję za wizytę na moim blogu. Zapraszam częściej. Pozdrawiam serdecznie;)

    • ja tam się u Ciebie już na dobre rozgościłam, więc tak szybko się mnie nie pozbędziesz 🙂

  • Ja polecam chlebek bananowy – rewelacja 🙂

    • robiłam, robiłam, w takiej wersji z marchewką i sodą i chyba przez tą sodę jakoś tak średnio mi smakował

  • mmm pycha uwielbiam takie ciasta 😉

  • O matko! Przecież że zaraz będę próbować zrobić bo kręcą mnie takie szybkie przepisy, o wynikach na pewno się dowiesz! 🙂 Pozdrowionka! Dora

    • hehee ja też tak mam .. ZAWSZE 🙂 jak mnie coś kulinarnie zainspiruje to dobrze pomyśleć nie zdążę czy piec warto a już piekę 😀

  • Szarlotkę uwielbiam, ale bananowe też bym z chęcią zjadła 🙂

    • Tego bananowego to sie troche "balam" ale smakowal nawet bardziej niz szarlotka 😉

  • Ciekawe, ciekawe….Chyba trzeba wypróbować? 🙂

    • oto jest pytanie 😉

  • Dla mnie nowość, ale wygląda apetycznie 🙂
    Pozdrawiam, M.

  • Ciasta. ^_^ Me Gusta.

    Pozdrawiam!

  • Uwielbiam ciasta z jabłkami!!!! Jeszcze jak są tak banalnie proste to są to przepisy stworzone wręcz dla mnie 🙂

  • Masz rację, jesień to jabłka i cynamon :)) dzięki za przepisy , uwielbiam takie proste 🙂

  • Hej 🙂 Wytypowaliśmy Cię do Liebster blog award 🙂 Zapraszamy na http://blog.pstrykamy.pl

  • świetne przepisy, muszę pokazać mojej natalii, ona uwielbia takie proste szybkie przepisy

  • Jesień to zapach pieczonych jabłek w piekarniku, cynamonu i powideł. Szarlotkę uwielbiam, zwłaszcza szybką i z kruszonką. Chętnie wypróbuję przepis na sypaną. Bardzo apetyczny blog 🙂
    Pozdrawiam cieplutko!

  • MMMM mniam mniam 🙂 to prawda najbardziej kojarzy się z jabłkami i cynamonem, ale też i dyniami i kurkami ^^

  • Szarlotkę to bym zjadła:))

  • Właśnie do kawy zajadam się szarlotką od Przyjaciółki – pychota , a Twoje ciach o pewnie też smakuje wyśmienicie pozdrawiam Dusia

  • Jesień pachnie szarlotką, suszonymi grzybami i zupą z pieczonej dyni <3 Apetycznie u Ciebie!

  • Jak ja uwielbiam takie szarlotki :-).

  • Przepisu udaję, że nie widzę. Dietę zaczęłam, a Ty mi tu z takimi…. ;).

  • Lubię jabłka, ale nie przepadam za szarlotką/jabłecznikiem. 😀

  • Ale to pysznie wygląda 🙂

  • Nie ma to jak szybkie, proste i smaczne ciasto:)
    udanej i miłej niedzieli:)

  • Mniam mniam ! ale mi ochoty na te pyszności narobiłaś 🙂